Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.11.14

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Predviden razvoj vremena

V petek in soboto bo oblačno. Predvsem v južni in zahodni ter deloma v osrednji Sloveniji bo občasno rahlo deževalo ali rosilo. Nekaj več dežja bo v bližini morja, kjer bo v soboto lahko tudi zagrmelo.
V nedeljo bo oblačno. Dež se bo postopno razširil nad večji del Slovenije. V noči na ponedeljek se bodo padavine okrepile, meja sneženja se bo spuščala. Na Primorskem bo zapihala burja.
V ponedeljek dopoldne bo na severu države ponekod dež prešel v sneg. Tekom dneva bodo padavine slabele in do večera ponehale.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje se v gorah nadaljuje večinoma suho vreme. V višinah je temperaturni obrat. V plasteh med okoli 500 in 1500 metrov je plast z negativno temperaturo, nad njo do okoli 2500 metrov nadmorske višine pa je plast s pozitivno temperaturo. Višina in debelina plasti se je v zadnjih dveh dneh spreminjala. Na nadmorski višini 2500 metrov je snega do okoli 80 cm, v Julijskih Alpah ter do okoli 40 cm drugod v naših gorah. Z nižjo nadmorsko višino debelina snežne odeje hitro pojema, na 1500 metrih ga je v Julijskih Alpah okoli 30 cm, drugod pa manj. Snežna odeja je na površini v osojah večinoma suha in mehka, na prisojnih pobočjih in na planotah pa večinoma pokrita s skorjo, ki ne drži človeške teže. Na vetru izpostavljenih legah je sneg precej spihan. Čez dan se v prisojah sneg večinoma zmehča.

Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. Snežna odeja je v glavnem stabilna, tudi v visokogorju je snega premalo in brez stare podlage, ki bi omogočala zdrs novega snega. Le na strmih, osojnih pobočjih visokogorja, kjer je ostalo nekaj starega snega, se lahko pod večjo obremenitvijo kje splazi zgornja plast snega. Do nedelje zvečer bo oblačno in tudi megleno. Predvsem v zahodnem in južnem delu Julijskih Alp bodo občasno manjše padavine. Meja sneženja bo kar visoko, večinoma nad okoli 2100 metri. V nedeljo zvečer se bodo padavine začele krepiti in do ponedeljka zjutraj se bo meja sneženja že spustila pod 1000 metrov in po gorah bo lahko zapadlo od 10 do dobrih 20 cm snega, v zahodnih Julijskih Alpah tudi več. Snežilo bo na deloma skorjasto podlago, zato se bo tveganje pred snežnimi plazovi predvsem v Julijcih do ponedeljka zjutraj že nekoliko povečalo.

28.11.2014

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije