Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Velika požrtvovalnost planinskih reševalcev

Slovenec: Kamnik, 19. november 1934

Današnji »Ponedeljski Slovenec« je prinesel podrobno poročilo o prenosu obeh žrtev planin Jezerška in Černičeve v Logarjevo dolino in o pogrebu, ki je bil takoj isti dan v soboto v Solčavi. Svojci obeh ponesrečenih planincev, ki so se pripeljali čez Črnivec in Gornji grad v Logarjevo dolino, so ukrenili vse potrebno, da je mogel biti pogreb takoj v soboto. V tem pogledu sta jim šla požrtvovalno na roko okrajni načelnik iz Gornjega grada g. Matko Kandrič in župnik v Solčavi g. Leopold Arko. Ker sta trupli ponesrečenih planincev ležali že skoro tri tedne v snegu, je bilo tudi umestno, da so ju po prenosu v dolino čim prej pokopali.

Pogreb je bil že v temi, ob pol 7 zvečer, in je bil izredno ganljiv. Nihče pač ni pričakoval, da bo letošnja turistovska sezona v Kamniških planinah zaključena na tako žalosten način s smrtjo dveh mladih planincev.
Ob tej priliki moramo izreči zahvalo in priznanje za vso požrtvovalnost, ki so jo pokazali SPD in vsi reševalci. Ustrašili se niso niti truda in dolge poti, niti nevarnosti, ki jim je človek v sedanjem času in vremenu izpostavljen visoko v planinah. Kamniška planinca Sipo Kolman in Franc Ulčar sta od srede popoldne do sobote ostala v planinah in napravila težko pot na Konja, Ojstrico in Planjavo, kjer sta bila v veliki nevarnosti, da se sama ne ponesrečita v zametenih potih in plazovih v novem snegu, ki je zapadel v noči od četrtka na petek, ko sta prenočevala na Korošici. Kakor smo že včeraj poročali, je bila njuna pot uspešna v toliko, da sta na vsej poti do Ojstrice dobila sledove za Jezerškom in Černičevo.
Na Konju je Jezeršek napravil v knjigi opombo: Krasno vreme. Nepopisen razgled na megleno morje; Černičeva pa je točno označila smer planinske ture.

Kako vztrajni in trdni so naši reševalci, nam je v dokaz tudi primer bratov Erjavšek. Oba sta šla že v petek ob 7 zjutraj na Sedlo in sta se po celodnevni hoji po sneženih planinah vrnila v Bistrico. Peter pa je že takoj nato odpotoval v Kamnik, odkoder se je opolnoči zopet vrnil v Bistrico. Zgodaj zjutraj sta oba brata zopet šla na Sedlo kot voditelja ekspedicije in nosila trupli v Logarjevo dolino. Napor, ki ga v takih prilikah le redki zmorejo!

Slovenec, 20. november 1934

20.11.1934

dLib.si

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije