Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Že 12 dni pogrešajo mladega turista

Jutro: Nova nesreča ali pa spet prazen alarm s planin — Velike skrbi zaradi usode planinca Jožeta Jezerška

Kamnik, 8. novembra
V zadnjem času se je večkrat primerilo, da so brezskrbni turisti, ki so ostali v planinah preko napovedanega roka, povzročili mnogo skrbi, pa tudi dela in stroškov svojcem m članom SPD. Ali spada med take tudi 25letni Jože Jezeršek iz Šiške pri Ljubljani, ali pa je postal žrtev nesreče? O tem razpravljajo danes planinci v Kamniku in se pripravljajo na ekspedicijo v planine, kamor je odšel Jezeršek že pred 12 dnevi in se od takrat še ni javil domačim.

V soboto, 27. oktobra se je pripravil za pot v planine, vzel s seboj živeža za tri ali 4 dni in se poslovil z obljubo, da se vrne pred praznikom Vseh svetih. Pripovedoval je, da je zgovorjen z družbo dveh Ljubljančanov in dveh Kamničanov, ki nameravajo napraviti turo z Velike planine preko Konja in Planjave na Sedlo in še naprej na Kokrško sedlo in na Krvavec.

Domači so bili trdno prepričani, da se bo Jože vrnil pred praznikom, kakor je obljubil. Bil je 8 let pri mornarici in ves ta čas ni bil niti enkrat o Vseh svetih doma. Ker je za praznik nastopilo skrajno slabo vreme, se domači niso vznemirjali, ko mladega planinca ni bilo domov. Mislili so pač, da v kaki koči čaka na izboljšanje vremena. Ko pa 11 dni ni bilo nobenega glasu, se je včeraj podal oče mladega planinca v Kamnik in povedal na tajništvu SPD svojo slutnjo da se je sin morda ponesrečil v planinah.
Ker je bilo včeraj popoldne na planinah prav lepo vreme, so še počakali, če se morda Jože ne bo vrnil proti večeru, kar pa se ni zgodilo. Danes zjutraj so spet prišli v Kamnik svojci pogrešanega Jožeta Jezerška in stopili v stik s kamniškimi planinci in s tajnikom podružnice SPD g. Maksom Koželjem, ki je o tem obvestil tudi centralni odbor v Ljubljani s prošnjo, da povpraša pri podružnicah v Logarski dolini, če se morda Jože ni tam kje oglasil.

Slutnja o kaki nesreči je povsem upravičena, ker Jože še nikoli ni ostal preko določenega roka v planinah in bi tudi v primeru, da ga je slabo vreme zadržalo, gotovo o prvi priliki pohitel domov in rešil svojce skrbi. Če bi pa odšel h kakemu prijatelju v Logarsko dolino, bi to gotovo sporočil domov. Zamuda enega ali dveh dni bi bila z ozirom na slabo vreme upravičljiva, toda sedaj je že 12 dni, odkar je odšel od doma. Ker je pred odhodom v planine omenil težko turo z Velike planine na Sedlo in naprej na Krvavec, je možno, da je sam krenil po tej poti in se kje ponesrečil. Planine so bile takrat že zasnežene, na poledenelo skorjo starega snega pa je pred praznikom zapadla plast novega snega. Hoja po takem snegu je zelo nevarna in utrudljiva in planinci skoro izključujejo možnost, da bi mogel kdo priti po taki poti v enem dnevu z Velike planine na Sedlo. Kamniški planinci bodo še počakali do jutri zjutraj obvestila, nato pa bodo odšli povprašat na Veliko planino, kjer se je Jože zadnjikrat mudil. V Kamniku vlada za njegovo usodo veliko zanimanje In vsi pač pričakujejo, da je le morda ostal v kaki koči.

Jutro, 9. november 1934

09.11.1934

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije