Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Nepalu sneg presenetil pohodnike, doslej našli 21 trupel

Dnevnik - Katmandu: Silovita snežna nevihta je v Nepalu presenetila večjo skupino pohodnikov, reševalci pa so doslej našli 21 trupel, poročajo tuje tiskovne agencije.

Med reševalno akcijo so rešili 60 ljudi, številni so na poti na varno, še nekaj ljudi pa pogrešajo.
168 pohodnikov je premagovalo pot Annapurna v nepalski Himalaji, ko jih je na prelazu Thorang, ki je s 5416 metri najvišja točka pohodniške poti, v torek zajela snežna nevihta.

Predstavniki nepalske policije so danes sporočili, da je življenje izgubilo devet Nepalcev, štirje Kanadčani, trije Poljaki, trije Izraelci in Vietnamec ter še en indijski državljan. 60 drugih pohodnikov so uspeli rešiti, prepeljali pa so jih v bližnjo bolnišnico Jomson, 19 od rešenih pa je bilo poškodovanih.

Mrtvi alpinisti, katerih trupla so našli med vasema Kangla in Fu, so našli pod debelo plastjo snega. Za zdaj ni jasno, ali jih je zakopal snežni metež ali plaz.

Po navedbah nepalskih oblasti pa zaradi slabega vremena še vedno nimajo stika z nekaterimi pohodniki, a večina preostalih iz skupine naj bi že bila na poti na varno. Natančno število pogrešanih je za zdaj še nejasno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nepalske oblasti so potrdile, da v bazi Dhaulagiri pogrešajo še dva slovaška turista in tri nepalske vodiče.

Pot Annapurna, za katero pohodniki potrebujejo od dva do tri tedne, je zelo priljubljena in se na njo predvsem na začetku leta in jeseni poda veliko število alpinistov. Snežne nevihte so za ta čas na tem območju precej nenavadne, po mnenju meteorologov pa je poslabšanje vremena povezano s ciklonom Hudhud, ki je pred dnevi zajel Indijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA

15.10.2014


Foto: Nepalska vojska


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27702

Informacije

Informacije