Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Japonskem ob izbruhu vulkana ranjeni pohodniki

Svet 24: V osrednjem delu Japonske je izbruhnil vulkan in v zrak poslal pepel in kamenje. Pri tem je bilo ranjenih osem pohodnikov, navajajo poročila, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP ...

Do izbruha 3067 metrov visokega vulkana Mount Ontake je prišlo okoli poldneva po lokalnem času, navajajo japonski meteorologi. Televizijski posnetki prikazujejo ogromne oblake dima, ki se dvigujejo nad vrhom, sicer zelo priljubljenem pri pohodnikih. Po navedbah japonske televizije NHK je bilo ranjenih osem ljudi.

Tudi lokalne oblasti so dobile sicer nepotrjena poročila o več poškodovanih gornikih. "Podrobnosti, vključno s številom poškodovanih oseb, ostajajo neznane, saj informacije še zbiramo," je pojasnil predstavnik gasilcev v prefekturi Nagano. Meteorološka agencija napoveduje nove izbruhe vulkana. Ob tem opozarjajo, da bi lahko kamenje letelo do štiri kilometre daleč. Agencija je zato omejila dostop na goro, lokalne prebivalce pa pozvala k previdnosti. Novi izbruhi bi namreč lahko povzročali nevšečnosti, kot so pokanje stekel, tudi več kilometrov daleč.

STA/ mv


 

27.09.2014


27.09.2014

27.09.2014

28.09.2014

RAW: Japanese helicopters rescue hikers on erupting Mt Ontake, over 30 feared dead


Vecer.si 27.09.2014

Foto: Reuters

Večer: Izbruh vulkana na Japonskem že terjal življenje

vecer.com: V osrednjem delu Japonske je izbruhnil vulkan in v zrak poslal pepel in kamenje

Pri tem je ena pohodnica umrla, najmanj 30 gornikov pa je bilo huje ranjenih. Na gori je poleg tega obtičalo okoli 300 ljudi, med katerimi jih kakih 40 najverjetneje ne bo moglo sestopiti pred nedeljo. 3067 metrov visoki ognjenik je izbruhnil okoli poldneva po lokalnem času, navajajo japonski meteorologi. Televizijski posnetki prikazujejo ogromne oblake dima, ki se dvigujejo nad vrhom, sicer zelo priljubljenem pri pohodnikih. Na tleh naj bi bilo okoli 15 centimetrov vulkanskega pepela.

Po navedbah japonske televizije NHK je bilo zaradi izbruha ognjenika huje ranjenih najmanj 30 ljudi, med katerimi jih je sedem izgubilo zavest. Ena ženska je zvečer po krajevnem času podlegla poškodbam. Ob izbruhu je poleg tega na gori obtičalo okoli 300 ljudi. Med njimi jih je bilo okoli 40 ob izbruhu blizu kraterja in najverjetneje ne bodo mogli z gore pred nedeljo, tako da bodo na vulkanu preživeli noč. Številni, ki so že prišli z ognjenika, so v šoku.

Japonski premier Šinzo Abe je ukazal na območje napotiti vojake, ki bodo gornikom, ki so še vedno na gori, pomagali varno sestopiti. Meteorološka agencija napoveduje nove izbruhe vulkana. Ob tem opozarjajo, da bi lahko kamenje letelo do štiri kilometre daleč. Posadka enega od letal, ki je letelo blizu vulkana, pa je sporočila, da so vulkanski pepel opazili tudi na 10.000 metrih nadmorske višine.

Agencija je omejila dostop na goro, lokalne prebivalce pa pozvala k previdnosti. Novi izbruhi bi namreč lahko povzročali nevšečnosti, kot so pokanje stekel, tudi več kilometrov daleč.

Ognjenik Ontake je po navedbah lokalnih medijev nazadnje bruhal leta 1979, ko je izbruhal okoli 200.000 ton pepela. Manjši izbruh so zabeležili tudi leta 1991. (spletno uredništvo, sta)

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27661

Informacije

Informacije