Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smrtna žrtev divjaštva na Kumu

Jutro (1934): Podrobnosti o uboju finančnega podpreglednika Kovačiča
Ljubljana, 28. avgusta

Podpreglednik finančne straže Anton Kovačič iz Radeč, ki je v soboto vršil službo na Kumu ter je bil od fantov napaden, je v ljubljanski bolnišnici včeraj zjutraj podlegel poškodbam. Pokojnik je bil star 38 let. Njegova tragična smrt je vzbudila po vsem okolišu mnogo sočutja pa tudi ogorčenja zaradi dogodkov, ki so se odigrali na Kumu.
Poročilo ponedeljskega »Jutra« je treba izpopolniti z naslednjimi podrobnostmi: Že od nekdaj je na Kumu na Jernejevo vse živo. Pridejo različni ljudje, kakor je to pač ob žegnanjih navada. Letos je bilo na Kumu še posebno živahno. Že v soboto so prihajali ljudje iz raznih krajev. Prišli so med drugimi tudi zagorski fantje. V mraku so v gostilni peli in plesali, v noč pa so postajali vedno bolj bojeviti. Ves večer so padale zbadljivke proti orožništvu. čeprav sta orožnika, kaplarja Kodrič in Gregorič iz Zagorja, zelo pomirjevalno vplivala na fante. V gostilni je bil ta večer tudi podpreglednik finančne kontrole g. Anton Kovačič iz Radeč, ki je vršil ta dan težko in odgovorno kontrolno službo na Kumu. Na Jernejevo namreč prihajajo na Kum razni krošnjarji z alkoholnimi pijačami in ima nadzorni organ dosti skrbi in opravka. Tone Kovačič je bil ves večer miren, niti malo se ni vtikal v prepir in zbadljivke. Ko so se fantje v gostilni še vedno prepirali, je bil Tone Kovačič zunaj pred gostilno, kjer je mirno sedel. Okrog pol 2. zjutraj pa je bil napaden in je dobil osem zbodljajev z nožem.

Orožniki so med navzočimi fanti v gostilni dva takoj aretirali. Slučajno je bil na Kumu neki zdravnik iz Zagreba, ki je ranjenca za silo obvezal, nato pa so ga prenesli skozi Dobovec na trboveljsko postajo. Z jutranjim vlakom so ga odpravili v ljubljansko bolnišnico, kjer pa je žal tudi vsa pomoč ostala zaman. V nedeljo dopoldne so orožniki oba aretiranca odpeljali k sodišču v Radeče, v ponedeljek pa so v Zagorju aretirali še tri fante in jih tudi oddali sodišču. Ni dvoma, da bo skrbna preiskava ugotovila, kdo je umoril nesrečnega Kovačiča.

Jutro, 29. avgust 1934

29.08.1934

dLib.si

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije