Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 21.08.2014

ŠZL - Žiga Černe: Vabljeni na rekreacijo ...

Bovec adrenalin sound trek
V Bovcu 22. in 23. avgusta pripravljajo doživetje za ljubitelje glasbe, zabave, druženja in rekreacije, tudi adrenalinske: za ljubitelje plezanja bo postavljena umetna stena, kajakaši bodo svojo moč in spretnosti skušali dokazati na reki Koritnici na slalomu, gorske kolesarje čaka vzdržljivostna vožnja po razgibani okolici, pohodnike pa v soboto tri orientacijske pohode: krajšo in ravninsko pot ob Soči na pet do deset kilometrov, zahtevnejšega na petnajst do dvajset kilometrov s tisočpetsto metri višincev, najzahtevnejši pa bo v dolžino meril trideset do petintrideset kilometrov, na njem pa bo treba v višino premagati dva tisočaka. Start bo na Letališču Bovec ob 9. uri. Informacije: 040 230 050, www.adrenalin-sound.com.

Modrijanov pohod v jamo pod Predjamskim gradom
Čeprav v Postojnski jami najdete podpise obiskovalcev celo iz 13. stoletja, notranji del jame pa je aprila 1818 odkril domačin, jamski svetilničar Luka Čeč, se za začetek organiziranega turizma v jami šteje obisk avstrijskega prestolonaslednika in kasnejšega cesarja Ferdinanda I. sredi avgusta leta 1819. Od tistega dne vodijo natančno številčno statistiko obiskovalcev. V Postojni pa ni znamenita le omenjena jama, pač pa so ogleda vredni tudi Vivarij Proteus, delujoči pet stoletij star Modrijanov mlin na Pivki, Predjamski grad in tudi jama pod njim, ki jo obiščete lahko v soboto, 23. avgusta. Poskrbite za primerno obutev in (pre)obleko, saj boste nekaj korakov naredili tudi po plitvi vodi, obleko pa boste zagotovo vsaj umazali. Za čelade z razsvetljavo bo poskrbljeno, če pa imate kakšno močno svetilko, jo le vzemite s seboj. Pohod bo trajal približno štiri ure. Zbor bo ob 15.00 na parkirišču pred Predjamskim gradom. Udeležba je brezplačna, predprijava pa zaradi omejenega števila udeležencev obvezna. Informacije: 051 840 004, www.zmaj-ma-mlade.com, www.dzrj-lukacec.si.

Nazaj v lokvarski raj
Pravijo, da tem više se vzpneš, tem bližje si raju … Dovolj je že, da se zapelješ do Lokvi, kraja na severozahodni del Trnovske planote, ki nosi ime po nekdaj številnih stoječih kalih oziroma lokvah za napajanje živine. Do danes sta se ohranila le še dva, obiskali pa ju boste na nedeljskem pohodu po vasi in okoli nje, ko boste poleg rajskega potepanja tudi spoznavali in okušali. Ob 9. uri se boste iz središča vasi odpravili po logarski poti okoli kraja, hodili dve uri in pol, prehodili sedem kilometrov ter videli in slišali o gozdarstvu in oglarstvu, škafarstvu ter steklarstvu. Ob vrnitvi se bo dogajalo pri gostilni Winkler, kjer bo stala razstava slik, tržnica domačih izdelkov in pridelkov s Trnovske in Banjške planote, videli in slišali boste nastop folklorne skupine, kasneje pa boste lahko še zaplesali. Informacije: 05 330 46 00, www.novagorica-turizem.com.

Pohod prijateljstva
Lahko dostopen je tudi rajski pogled z vrha mejnega Matajurja, kjer na poti nanj srečate tudi številne ostanke prve svetovne morije izpred skoraj stotih let. Razglede in zgodovino lahko doživite na pohodu to nedeljo. Zbor bo ob 8. uri na Livku, kjer bodo domačini pripravili kratek kulturni program, zatem pa se boste iz različnih smeri povzpeli na Matajur (z Livka je tri ure hoje navkreber, z Avse nad Livkom dve, od koče Pelizzo na italijanski strani pa tričetrt ure), kjer se bo ob 12. uri začel osrednji del prireditve z mašo in kasnejšo pogostitvijo v koči beneških Slovencev. Informacije: 041 643 645, www.nsi.si.


G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije