Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Medved v Tuhinju

Slovenec (1934): Kamnik, 10. avg.

O medvedu z Menine že dalj časa nismo nič slišali. Spomladi smo omenili, da si je v planini nad Špitaličem privoščil kapitalnega ovna, nato pa so je preselil neznano kam. V preteklem mesecu smo zopet čuli pritožbe kmečkih gospodarjev, ki imajo ovčje staje v planinah nad Cerkljami, da je medved strašno gospodaril med ovcami in jih lepo število pobil in pospravil. Kmetje so bili hudo prizadeti in se zdaj ne upajo več puščati ovc samih na planini. Nekaj dni popreje pa smo brali, da sta dva turista srečala medveda v Kokri. Od takrat se je medved za cel mesec odtegnil radovednemu človeškemu očesu in se umaknil na Menino, vendar pa še nismo čuti, da bi obiskal ovčje staje, ki so zdaj po njegovih lanskih obiskih zelo razredčene.

Oni teden pa se je medved naveličal Menine. Ponoči je krenil v dolino, prekoračil pri Lazah banovinsko cesto v Tuhinjski dolini in se zatekel med robidovje v griče nad Lipljami. Več ljudi ga je videlo, kako je kolovratil tam okrog in so seveda takoj prinesli lovcem v Tuhinj važno novico. Kakor nalašč pa se medved nikakor noče postaviti pred puško kakemu lovcu. Kmetje, ki jih medved venomer vznemirja, pa seveda želijo, da bi zverino vendarle že spravili s poti.

Že dalj časa ugibajo ljudje, kako so prišli medvedi na Menino. Najverjetnejša je domneva, da je neki prejšnji lovski zakupnik spustil na Menino mladega medveda in medvedko. Prepričan je bil najbrž, da se iz te planine, ki je 20 kilometrov dolga in do 5 kilometrov široka, ne bosta nikamor ganila. Medveda pa sta okusila ovčje meso in sta odtlej stalno nadlegovala ovčje staje po Menini. Pred štirimi leti je na velikem jesenskem lovu ustrelil medveda graščak Anton Kersnik z Brda pri Lukovici, medvedka pa zdaj še naprej straši po naših planinskih pašnikih. Baje ima s seboj tudi dva mladiča, zato se zdi, da medvedji zarod še ne bo tako hitro iztrebljen, čeprav si vsak lovec iskreno želi, da bi dobil redko zverino pred puško.

Slovenec, 11. avgust 1934

11.08.1934

dLib.si

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije