Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenske gore vzele devet življenj,

MMC RTV SLO: ... reševalci posredovali v 204 nesrečah
Končna bilanca lanskega leta je bila 17 žrtev

V slovenskih gorah je letos umrlo devet planincev, 30 pa se jih je hudo poškodovalo. Gorski reševalci so posredovali že 241-krat, 72-krat s helikopterjem.

Statistični podatki Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) kažejo, da so letos posredovali v 204 nesrečah. Pri hoji po poti jih je bilo 72, na brezpotjih 13, šest pri plezanju, tri pri smučanju, 11 pa pri turnem smučanju.

Pri plezanju se je zgodilo šest nesreč, pri smučanju pa tri. Pri turnem smučanju je bilo 11 nesreč. Preostale nesreče, pri katerih so posredovali gorski reševalci, so se zgodile v okviru vodnih dejavnosti, dejavnosti v zraku, pri kolesarjenju in drugih športnih oz. rekreacijskih dejavnostih, slabost pa je v gorah letos obšla 167 oseb.

Lani pa so gorski reševalci v vsem letu posredovali skoraj 400-krat in reševali 440 ponesrečencev. Težje se je lani v slovenskih gorah poškodovalo 72 ljudi, umrlo jih je 17. Pri hoji po poti se je poškodovalo 155 planincev, pri hoji po brezpotju 34, pri plezanju 36, pri smučanju pa eden. Helikopter gorske reševalne službe je lani posredoval 157-krat, še kažejo podatki GRZS-ja.

Največkrat je kriva neprimerna oprema
Nesreče v gorah so po navadi posledica neprimerne opreme, precenjevanja psihofizičnih sposobnosti in neprimerne izbire ture, pravi Matjaž Šerkezi s Planinske zveze Slovenije. Katere gore so statistično najnevarnejše, Šerkezi ni mogel povedati, pravi pa, da je nevarno zlasti visokogorje, kjer je kljub poletju še vedno sneg.

Pri tem opozarja, da je med najpogostejšimi vzroki za nesreče neprimerna obutev - planinci se namreč pogosto odpravljajo v gore v obutvi z gladkim podplatom, ki ni primerna za prečkanje snega, pač pa za to potrebujejo dereze in cepine, je dodal. Poleg tega sta vzroka za nesreče precenjevanje svojih sposobnosti in izbira ture, ki ji planinci niso dorasli.

Nova nesreča v osrednji Aziji
Veliko nesreč se seveda zgodi tudi v gorah na tujem. Poročali smo, da so prejšnji teden v kitajskem delu Himalaje iskali dva slovenska alpinista - niso ju našli in še vedno veljata za pogrešana, a iskalno akcijo so prekinili, saj izključujejo možnost, da bi bila še živa.

Iz osrednje Azije pa danes poročajo o novi nesreči, v kateri so bili udeleženi člani slovensko-hrvaške alpinistične odprave, saj se je v gorah Kirgizije sprožil plaz. Šesterica slovenskih alpinistov naj bi bila sicer na varnem, enega Hrvata pa pogrešajo, je poročal Radio Slovenija.

T. H.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije