Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iskalno akcijo za danes prekinili

Žurnal 24 - Barbara Barbič: Dva pogrešana slovenska alpinista še vedno iščejo. Na območje že prispel kitajski vojaški helikopter. Za danes je akcija prekinjena.

Kot smo že poročali, že od torka sta pogrešana slovenska alpinista Aleš Holc in Peter Mežnar, ki se udeležujeta mednarodne alpinistične odprave Shaksgam 2014 na Kitajskem.

Zadnje sporočilo s strani pogrešanih dveh so na Planinski zvezi Slovenije prejeli 5. julija, ko sta se podala v gore, prejšnji torek pa se nista vrnila v bazni tabor, kakor so bili dogovorjeni z ostalimi člani mednarodne odprave. V njej namreč sodelujejo tudi alpinisti iz Ukrajine, Nemčije, ZDA in Škotske, skupno jih je bilo v odpravi devet.

Išče ju vojska
Na Planinski zvezi danes na naša vprašanja v zvezi z iskalno akcijo ne odgovarjajo, so nam pa na zunanjem ministrstvu potrdili, da se akcija nadaljuje. "Ekipi kitajskih vojakov se je v helikopterju pridružil tudi eden od čanov odprave, ki je s svojim poznavanjem konfiguracije in načrtovane poti slovenskih planincev lahko natančneje usmerjal iskanje," pravijo na zunanjem ministrsvu. Dodajajo še, da je za danes akcija iskanja zaradi noči prekinjena, nadaljevali jo bodo jutri.

Na ostala vprašanja odgovorov ne poznajo. "Na tej točki je zelo težko karkoli reči, saj so informacije izredno pomanjkljive," je za Žurnal24 povedal predsednik kamniškega planinskega društva Ivan Resnik. Pogrešana sta namreč člana omenjenega drušva. "Kako uspešno je iskanje, ne vemo, tudi kakršnekoli druge informacije so izredno skope." Resnik doda le še, da je območje, kjer sta pogrešana slovenska alpinista, izredno nepoznano in to ne le za slovenske alpiniste, pač pa za ves svet.

Za Žurnal24.si je že vrhunski slovenski alpinist Viki Grošelj izpostavil, da nepoznanost območja otežuje akcijo slovenske planinske zveze in ministrstva, saj se na drugih območjih, kjer so bolj doma, lahko vedno na koga obrnejo; vsaj za informacijami in tudi s prošnjami, naj akcijo pospešijo. V tem primeru žal ni tako. Je pa Grošelj izpostavil, da vendarle ostaja optimist do konca.

Po zadnjih informacijah je za prihodnje dni vremenska napoved za dotično območje ugodna, tako da bodo s preletavanjem helikopterja in iskanjem slovenskih alpinistov nadaljevali.

Barbara Barbič


Večer, 23.07.14: Slovenska alpinista še pogrešana

Vsi upajo, da alpinistoma vrnitev v bazni tabor v dolini Shaksgam, enem najmanj znanih predelov kitajske Himalaje, preprečuje le narasla reka

Dolina Shaksgam (arhiv Večer)V kitajskem delu Himalaje že teden dni pogrešajo slovenska alpinista Aleša Holca in Petra Mežnarja, udeleženca mednarodne odprave Shaksgam. Izkušena alpinista, člana Alpinističnega odseka Kamnik, sta se zadnjič javila 5. julija, ko sta se odpravila v steno, do dogovorjenega datuma, 15. julija, pa se nista vrnila v bazni tabor. Od takrat poteka reševalno-iskalna akcija pod okriljem Planinske zveze Slovenije (PZS) in s pomočjo ministrstva za zunanje zadeve ter slovenskega veleposlaništva v Pekingu. IZ PZS so sporočili, da so vsa prizadevanja usmerjena v zagotovitev helikopterskega prevoza in pregled območja, kar je zaradi njegove oddaljenosti velik logistični zalogaj za tamkajšnje reševalce. Podrobnejših informacij tudi na PZS nimajo, poudarjajo pa, da obstaja upanje, da alpinistoma vrnitev preprečuje reka, ki je zaradi močne otoplitve tako narasla, da jima je onemogočila prehod. Preostali člani odprave - alpinisti iz Velike Britanije, ZDA, Ukrajine in Nemčije - so že preiskali območje okoli baznega tabora, vendar le do reke, saj čez njo ni mogoče.

Holc in Mežnar sta se nameravala povzpeti na 6898 metrov visoki Durbin Kangri II. 23. junija sta prispela v bazni tabor, v naslednji dneh sta se aklimatizirala, zadnjič pa sta se javila 5. julija z SMS-sporočilom. Aleš je napisal, da jima vreme ni naklonjeno, da sta že četrti dan na višini 5600 metrov in čakata na izboljšanje. To je bilo zadnje, kar so izvedeli od njiju. Območje Shaksgam velja za eno najmanj raziskanih v Himalaji, po dostopnih podatkih Slovencev v tej dolini doslej ni bilo. Iskalno akcijo otežuje tudi to, da sta bila pogrešana alpinista edina Slovenca v odpravi, zato je težje priti do popolnih informacij. Devetčlanska mednarodna odprava je bila zasnovana tako, da je bil vsak udeleženec usmerjen predvsem v svoje cilje, zato preostali niso bili toliko pozorni na to, da se Slovenca ne javljata.

Glavni cilji članov odprave so sicer vrhovi Durbin Kangri I (6824 m), Durbin Kangri II (6898 m), Barnag Kangri (6821 m) in Kaimuk Kangri (6952 m) v zahodnem delu Himalaje na Kitajskem. To je izredno neraziskano območje, saj se v dolino Shaksgam odpravi le ena ali največ dve odpravi na leto, pa še te običajno na nasprotno stran doline v severne stene karakorumskih osemtisočakov K2, Gašerbrum I in II ter Broad Peak. (zb)

24ur/G-L: Na Kitajskem iščejo dva izkušena slovenska alpinista


22.07.2014


Grošelj: Jaz sem optimist - 21.07.14
Barbara Barbič: Iskanje dveh pogrešanih slovenskih alpinistov. Bistveno vprašanje je, kje natančno na širokem območju se nahajata. Če sta v dolini in le nista mogla prečkati reke do baznega tabora, skrbi niso tako velike, meni Viki Grošelj.
Kot smo že poročali, od torka sta pogrešana slovenska alpinista Aleš Holc in Peter Mežnar, ki se udeležujeta mednarodne alpinistične odprave Shaksgam 2014 na Kitajskem. Z vprašanjem, kako to, da so ju začeli iskati tako pozno, smo se obrnili na vrhunskega alpinista Vikija Grošlja. "Najprej bi rad povedal, da sta naša fanta na tej odpravi izjemo izkušena. Po mojih informacijah naj bi rekla, da se bosta 15. julija vrnila v bazo. Ostali člani odprave so - ravno tako, kot ona dva - bili v tem času zaposleni s svojimi lastnimi cilji. Zato najbrž niso posvečali posebne pozornosti temu, da se ne javljata," pojasnjuje Grošelj.

V odpravi domnevajo, da se v bazni tabor nista vrnila zaradi tega, ker je zaradi slabega vremena narastla reka onemogočala njun prehod preko nje. Tudi iskalci imajo iste težave. "Jaz vsekakor ostajam optimist in upam, da se je res zgodilo kaj nepredvidljivega, povezanega z vremenom."

Mamljiv cilj
Grošelj, ki ravno preživlja počitnice v italijanskih Dolomitih, se ne spomni, da bi se že katerikoli slovenski alpinist podal na to območje. "Kot takšen je ta cilj izjemno mikaven, saj plezalci težimo k temu, da pridemo na neraziskana in neodkrita območja. Tu pa je žal tudi zanka," poudari Grošelj. Če bi se namreč izgubili na območju nepalske Himalaje, ki jo slovenski aplinisti bistveno bolj poznajo, bi se lahko na koga obrnili, da bi kaj dodatno skušal poizvedovat in po potrebi reševat. "Tu pa je stvar nepoznana in zato je njuno iskanje toliko bolj problematično," pravi Grošelj, ki hkrati poudari, da je sam do konca optimist.

Oba pogrešana Slovenca sta člana Planinske zveze Slovenije, odprave sta se udeležila pod njenim okriljem. Zveza poskrbi, da se iskanje oziroma reševanje sproži. Pri tem je vendarle eno neprijetno dejstvo, ki ga izpostavi vrhunski slovenski aplinist. "Tam sta edina Slovenca. Če bi bil še kak drug član odprave Slovenec in v bazi, bi bilo vse bolj jasno. Ker pa je odprava mednarodna, je bil vsak nekako bolj usmerjen v svoj cilj."

Vprašanje hrane in opreme
Grošelj izpostavi vprašanje hrane in opreme. "Če sta alpinista nekje visoko v gorah in se ne moreta premakniti, je to seveda problem. Če pa gre samo zato, da nista mogla čez reko oziroma nista našla prehoda čez, sta nekje v dolini. V tem primeru lahko preživita skoraj v nedogled dolgo. Če ne drugega, se da dobiti zelenje, segrejeta si lahko vodo, skuhata čaj. Alpinisti smo kar vzdržljivi, veste." Vendar na vprašanje, ali sta v gorah ali v dolini, v tem trenutku ne zna povedati nihče.

K sreči gre za poletni čas. "Ja, to je še dodatni plus, saj so temperature vsaj za 10 stopinj višje, kot v centralnem nepalskem delu Himalaje," sklene Grošelj, ki doda, da je do konca optimist.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije