Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinist omahnil v globino

Društvo GRS Kamnik - Franc Miš: Nesreči je botrovalo neupoštevanje osnovnih pravil plezanja.

Kamnik, 02. 07. 2014: Danes dopoldne se je med plezanjem v jugovzhodno steni Planjave v smeri Humar - Škarja zgodila nesreča. Alpinistični inštruktor in pripravnik sta nenavezana vstopila v smer in jo ob koncu prvega raztežaja zgrešila.
Inštruktorju je spodrsnilo in padel je več kot 60 m globoko. Posledice padca so bile tako hude, da je na kraju dogodka umrl.

Gorski reševalci opozarjamo vse inštruktorje, alpiniste in tečajnike naj upoštevajo osnovna pravila alpinistične tehnike in naj ne plezajo nenavezani.

Besedilo: Franc Miš
Fotografije: Franc Miš in Matjaž Ravnikar


V steni Planjave v smrt omahnil 52-letni alpinistični inštruktor

02.07.2014

Planet SiOL -  David Kos: V jugovzhodni steni Planjave v Kamniško-Savinjskih Alpah se je dopoldne zgodila nesreča, v kateri je 60 metrov v globino zdrsnil 52-letni alpinistični inštruktor.

Kljub pomoči helikopterja policije z gorskimi reševalci z Brnika je ponesrečeni alpinist umrl na kraju nesreče.Kljub pomoči helikopterja policije z gorskimi reševalci z Brnika je ponesrečeni alpinist umrl na kraju nesreče.
Kot je opozoril Franc Miš iz Gorske reševalne službe Kamnik, sta alpinista plezala nenavezana, česar "se absolutno ne počne". Kot je še povedal Miš, sta skupaj plezala 52-letni alpinistični inštruktor iz Škofje Loke in 19-letni pripravnik iz Ljubljane. Pri vstopu v steno sta zgrešila smer, nakar je alpinist zdrsnil okoli 60 metrov v globino.

Posredovali so pripadniki Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik in helikopterja Slovenske policije z dežurno ekipo GRS Brnik, a ponesrečencu niso mogli več pomagati.

Miš je ob tem posebej poudaril, da bi moral biti inštruktor za zgled in bi moral poskrbeti za ustrezno varovanje. Prav dejstvo, da nista bila navezana, je bila namreč usodna napaka, je še dejal.

Gorski reševalci tudi sicer priporočajo posebno previdnost na gorskih poteh, saj je prežečih nevarnosti veliko. Za uspešno turo pa sta poleg previdnosti ključnega pomena tudi dobra priprava in ustrezna oprema. Danes umrli alpinist je sicer že enajsta žrtev slovenskih gora letos.

2 komentarjev na članku "Alpinist omahnil v globino"

Aleksander Bjelčevič,

Obvestilo načelnika kamniške postaje je 1) nekoliko zavajajoče in 2) v najslabšem primeru senzacionalistično, v najboljšem pa nekorektno. 1) Plezalca nista kršila osnovnih pravil (dostop do prvega stojišča je 2. stopnje in gre po terenu, kakršne alpinisti pogosto ali celo praviloma plezamo nenavezani). 2) Če Franc Miš smrtne nesreče izkorišča za to, da plezalce v časopisju svari pred možnimi napakami (kar je sporno), potem morajo ta svarila imeti drugačno obliko: Miš ponuja zgolj vrednostno sodbo brez navajanja dejstev, namesto da bi navedel zgolj dejstva brez sodbe. Alpinisti bi iz dejstev sami razbrali, ali je šlo za napako ali ne, nevpletenih laikov pa ni treba svariti, saj vendar ne plezajo. Mislim, da gre za resno napako načelnika kamniške GRS.

Aleksander Bjelčevič


Franc Sever,

Prosim za razumen odgovor: Komu so namenjene take izjave, so res le priporočila - komu in zakaj?

So to ocene (slovenske) gorske reševalne službe ali "Društva GRS Kamnik"?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije