Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

PD Litija vabi

na 25. planinski pohod in 5. turnokolesarski vzpon na geometrično središče Slovenije - GEOSS: v soboto, 23. maja

Peš pot je dolga 14 km (3-4 h), kolesarska pot pa 16 km (GPS sled/track; 2-3 h) in vodi po zanimivi markirani poti mimo najdišča znamenite SITULE iz halštatske dobe do geometričnega središča Slovenije, kjer bo ob 12. uri kratka slovesnost s podelitvijo priznanj. Za pijačo in jedačo bo poskrbljeno. Planinski pohod na GEOSS je zaradi svoje kratkosti in slikovitosti zelo primeren kot družinski pohod oziroma izlet.

Začetek poti je pred upravno zgradbo Predilnice Litija, Kidričeva cesta (čez nadvoz in desno), kjer je tudi parkirni prostor. Pričetek pohoda bo med 7. in 10. uro, skupinski odhod za kolesarje pa ob 9.30 (voden izlet – zaželena prijava na tkolitija@gmail.com). Tu prevzamemo kartonček poti in nekaj napotkov. Če želimo priti pravočasno na slovesnost, moramo pričeti s pohodom okrog 8. ure.

Pot nas bo vodila iz Litije preko Strešnega vrha, Konja, Vač, mimo fosilne obale in sušilnice lanu do Klenika (povečana poustvaritev situle iz Vač) in naprej po arheološki poti do najvišje točke (680 m) na Slemšku (cerkev Sv. Križa ). V cerkvi se nahajajo številne religiozne podobe (oltarne slike, križev pot) češkega slikarja Pavla Künla narisane v olju med leto 1844-1860, ki štejejo med prve kvalitetne krajinske slike v slovenski umetnosti 19. stoletja. Cerkev bo ta dan odprta in lahko si jih ogledate s pomočjo vodiča. Od tu naprej nas čaka še lažja petina pohoda. Pot se obrne navzdol in ostane zložna vse do cilja, kjer je zadnja kontrolna točka. Če nismo prišli iz smeri geometričnega središča, si ga lahko ogledamo. Za povratek na izhodišče bo ob 13. uri organiziran avtobusni prevoz, cena avtobusne karte je 3 €. Prav tako je ob 13. uri za kolesarje organiziran skupinski spust na izhodišče.
 

20.05.2014

 


Pustolovski park GEOSS
Vsi udeleženci planinskega pohoda in turnokolesarskega vzpona prejmejo 50 % popust za doživetje zabavne pustolovščine v Pustolovskem parku Geoss, ki se nahaja v neposredni bližini. Popusta velja kar mesec dni od prireditve in sicer do 31. 6. 2014.
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije