Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Barometri bodo brez ekstremov,

SLOmedia.it: ... vreme pa bo vseeno nemirno
Še se bomo morali soočati s pomladno spremenljivostjo

V obdobju digitalizacije je analognih barometrov - tistih s kazalci - vse manj. Pa vendar jih mnogi še imate ali vsaj pomnite, kako so delovali. Ko je bil kazalec nagnjen proti levi, je bil zračni tlak nizek, proti desni pa visok. Včasih je bil kazalec celo vodoraven, levo, ko smo se znašli v območju globokega ciklona, desno pa, ko je bil nad nami soliden anticiklon. Tega v bližnji prihodnosti, vsaj do 10. junija, če sodimo po zdajšnjih analizah, ne bomo dočakali. Analogni barometri bodo do tedaj namreč nekje na zgornji sredini, nihanja pa bodo razmeroma skromna. Zračni tlak se bo namreč v bližnji prihodnosti zadrževal nekje okrog 1010 do kvečjemu 1015 hektopaskalov z le manjšimi nihanji.

Naši kraji so se znašli in se bodo tudi v bližnji prihodnosti na širšem območju enakomernega zračnega tlaka, če bi poenostavili, bi lahko napisali, da na nikogaršnji zemlji. Vremenska slika se bo sicer spreminjala, vendar bolj kratkotrajno in krajevno, vreme bo nemirno, četudi večjih in dolgotrajnejših sprememb, če izvzamemo pogosto nestanovitnost, pa dotlej ne pričakujemo.
V prizemlju se bo bolj ali manj intenzivno, zdaj bližje našim krajem, zdaj nekoliko bolj oddaljen, povečini zadrževal še razmeroma vlažen zrak, prav tako se ne bodo bistveno segreli niti višji sloji ozračja. Ne ravno visok zračni tlak bo omogočal zlasti popoldansko spremenljivost. Tla se bodo namreč čez dan segrevala, vlažen zrak pa se bo ob razmeroma "lahkem" ozračju z vzgornikom brez težav dvigal v nebo. Zaradi precejšnje vlage bo pogosto nastajala kopasta oblačnost in zlasti v popoldanskih urah se bo marsikje povečala nestanovitnost. To bo v glavnih obrisih vremenska slika v bližnji prihodnosti. Seveda bo tudi precej jasnine predvsem v dopoldanskih urah in zlasti v prihodnjem tednu tudi spet višje temperature, toda bo, kot kaže, spremenljivost dokaj pogosta. V glavnem ne bo nad nami solidnih in dolgotrajnih anticiklonov vsaj do okrog 10. junija. Še se bomo morali soočati s pomladno spremenljvostjo.

Danes in jutri se bo nadaljevalo podobno vreme kot v preteklih dneh. Šlo bo za spremenljivo in nestanovitno ozračje, občasno se bodo pojavljale krajevne padavine, deloma plohe in nevihte. Jutri se bo približal hladnejši severni zrak, vetrovi bodo obrnili od severovzhoda, zapihala bo šibka burja. Temperatura se bo še nekoliko spustila.

V soboto in nedeljo bo predvsem v dopoldanskih urah precej sonca, čez dan pa bo več spremenljivosti in bodo možne krajevne padavine, ki bodo, kot kaže, verjetnejše v nedeljo.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije