Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bohinjski predor — predrt

Slovenec (1904): (Izvirna poročila.) Bohinjska Bistrica, 31. maja.

Bohinjski železniški predor je bil danes slovesno predrt. Vsa Bohinjska Bistrica je v zastavah. Pri slavnosti je bil navzočen tudi nadvojvoda Leopold Salvator, ki se je včeraj s posebnim vlakom pripeljal v Lesce, odkoder se je odpeljal na Bled in od tod na Bohinjsko Bistrico.

Bohinjska Bistrica, 31. maja.
Že dalje časa so se vršile priprave na Boh. Bistrici za slavnostno otvoritev predora. Portal predorov je krasno dekoriran z napisom »Franc Jožef I.« Ves prostrani prostor pred predorom je okrašen s slavoloki. Stotine zastav vihra; med njimi veliko slovenskih trobojnic. V krasnem slogu je postavljen šotor za visoke goste, pred njim okusno izdelana kapelica, kjer se je brala sveta maša pred slovesno otvoritvijo. Vsa vas vihra v slovenskih trobojnicah. Po tretji uri je bil včeraj napovedan prihod slavnostnih gostov. Pred slavolokom zunaj vasi, okrašenim z zastavami in kranjskim grbom, je pričakoval občinski odbor s požarno brambo in šolarji prihod nadvojvode Leopolda Salvatorja. Za njimi je bila zbrana ogromna množica domačinov in uslužbenih delavcev.
Ob ½ 4 uri so se pripeljali gosti. Iz ekvipaže je izstopil nadvojvoda Leopold Salvator z železniškim ministrom Wittekom. Gospod župnik Ivan Piber ga je pozdravil z občinskim odborom. Nadvojvoda je prijazno sprejel pozdrav in se laskavo izrazil o udanosti Bohinjcev, katero je opazil in jo obljubil tudi cesarju sporočiti.
Na slavnostnem prostoru so bile razdeljene spominske svetinje. Obč. odbor je priskrbel zvečer serenado kakor tudi krasno razsvetljavo. Pred vilo Ceconi, kjer je prenočil nadvojvoda, so priredili domači pevci pod vodstvom g. nadučitelja Humeka podoknico.
Predor bo veljal 20 5 milijonov kron. Iz predora je bilo treba spraviti nad eden milijon metrskih stotov kamenja.

Boh. Bistrica, 31. maja.
Pri razdelitvi spominskih svetinj je govoril sekcijski načelnik Wurmb. Tudi navzoči nadvojvoda je dobil zlato spominsko svetinjo. Pri slavnosti sta navzoča tudi predsednik kranjske trgovske in obrtne zbornice, Lenarčič, in predsednik goriške trg. in obrtne zbornice, Lenassi.

Dunaj, 31. maja.
V priznanje zaslug pri zgradbi bohinjskega predora je podelil cesar inšpektorju avstrijskih državnih železnic, Antonu Fretzu, viteški križ Franc Jožefovega roda, stavbinskima komisarjema Karolu Fleyer in Ivanu Molte zlati zaslužni križec, predorskemu nadpazniku Antonu Friedel srebrni zaslužni križec s krono in prvemu minerju Ivanu Schweitzerju srebrni zaslužni križec.

Slovenec, 31. maj 1904

31.05.1904

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije