Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Podrobnosti o smrtni nesreči na Turncu

Jutro (1934): Ljubljana, 18. maja.

Kakor smo že včeraj beležili, se je spet pripetila na Turncu na šmarnogorski Grmadi smrtna nesreča. To pot je postal žrtev plezalne ture na tem nevarnem mestu 24 l. radijski tehnik Vladimir Erbežnik, sin trgovca Josipa Erbežnika na Gosposvetski cesti 16.

Mladi ponesrečenec, ki je bil uslužben pri tvrdki Radio Ljubljana, je bil navdušen turist in planinec. Kadarkoli je utegnil, se je rešil mestnih zidov in jo mahnil na priljubljene mu planine. V četrtek zjutraj se je podal v službo, ker pa ga je pričela boleti glava, se je oprostil, zasedel kolo in se odpeljal pod Šmarno goro. Spotoma se ga je polotila želja, da bi se podal na Turnc, ki ga je že večkrat z lahkoto preplezal. Spravil je kolo pri nekem posestniku v Vikerčah in se povzpel na zapadno steno Grmade šel je v smrt.
Ko sta se okrog 15. vračala z Grmade neki gospod in gospodična, sta pod vznožjem stene nenadoma vsa prestrašena obstala. Tik pod seboj sta ugledala mrtvega mladeniča s hudo razbito glavo. Imel je počeno lobanjo in desno nogo precej skrčeno. Kri na glavi je bila že strjena. Izletnika sta pokrila truplo nesrečnega mladeniča z zelenjem, nato pa odhitela v dolino, kjer sta v Vikerčah povedala o nesreči. Pod steno so se takoj podali številni vaščani, ki so pozneje prinesli tja tudi krsto in položili truplo vanjo, nato pa ga prepeljali v mrtvašnico v Smlednik. O nesreči je bila tekom popoldneva obveščena tudi orožniška stanica v št. Vidu ter so orožniki poročali telefonično šišenski stražnici, od tam pa so na obziren način obvestili o težki izgubi starše ponesrečenega Vladimira.

Kako se je nesreča prav za prav pripetila, ni povsem ugotovljeno, ker se je nahajal nesrečni Vladimir v skali popolnoma sam. Preden je stopil v skale, se je Vladimir sezul ter je v samih nogavicah plezal mestih hudo previsna in visoka skoro 200 m. Najbrže se je Vladimiru odkrušil kos skale, zaradi česar je omahnil in padel po mnenju poznavalcev nevarne poti najbrže kakih 150 m globoko.

Truplo nesrečnega mladeniča so prepeljali danes ob 12.30 iz Smlednika z avtomobilom mestnega pogrebnega zavoda v Ljubljano, kjer so ga položili na mrtaški oder v mrtvašnici pri Sv. Krištofu. Pokojnik je bal znan kot miren in priden mladenič, ki je bil zelo priljubljen v družbi. Bil je član SPD, Ljubljanskega Sokola ter navdušen športnik. Za njim žalujejo poleg staršev še sestri Silva in Nada ter brat Danilo. Nesrečnemu mladeniču bodi ohranjen lep spomin, rodbini pa iskreno sožalje.

Jutro. 19. maj 1934
 

 19.05.1934

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27485

Informacije

Informacije