Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ko v tišino narave zareže rohnenje motorja

vecer.com - Denis Živčec: Vožnja z motorjem v naravnem okolju lahko vašo denarnico olajša za 40 evrov

"Niti označene planinske poti jih ne motijo," nam je v sporočilu napisal ogorčen bralec in priložil še fotografijo motoristov, ki se vozijo po gozdu v bližini koče Luka na Pohorju. Dodal je še, da rohnenje motorjev pogosto zareže v pohorski mir, a da nihče ne ukrepa. Ali gre za početje, ki je v nasprotju s predpisi, ter ali je za vožnjo z motorjem v naravnem okolju kdo lahko tudi kaznovan, smo preverili na inšpektoratu ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Tam so nam pojasnili, da je pri nas vožnja z vozili na motorni pogon in kolesi v naravnem okolju na območju celotne države prepovedana z uredbo o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju. Vožnjo v gozdovih in gozdnem prostoru določa tudi zakon o gozdovih, ki dopušča vožnjo v gozdu izključno po gozdnih cestah, ne pa tudi po gozdnih poteh in vlakah, razen v primeru opravljanja gozdarske službe in v nujnih primerih, recimo v primeru reševalne akcije. Če poteka planinska pot izven kategoriziranih poti, vožnja z vozili na motorni pogon in kolesi ni dovoljena.

Drugače je, če poteka planinska pot po cestnem omrežju, na katerem veljajo določila Zakona o varnosti cestnega prometa. Kršitelje lahko na kraju kršitve inšpektor kaznuje z globo v višini 40 evrov.

Inšpektorat za kmetijstvo in okolje v sodelovanju s policijo na območju Pohorja vsako leto izvaja nadzor nad vožnjo v naravnem okolju, pravijo na ministrstvu. (spletno uredništvo)

Denis Živčec

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije