Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Telefonski imenik Bohinja

Med odstavki Telefonskega imenika Bohinja so vpisana besedila bohinjskega kronista iz prve polovice dvajsetega stoletja, označenih z (***), katerih avtor je domačin Grogorinov Šimn, Simon Žvan iz Bohinjske Bistrice in povzetki z moje spletne strani »gore-ljudje.si« in so kratki utrinki bogate zgodovine BohinjaJanez Pikon: Predstavljena zbirka telefonskega imenika na spletu se razlikuje od tiskane verzije le oblikovno.

Telefonski imenik Bohinja

Novi telefonski imenik za Bohinj sem izdelal za lažji vpogled do želenih podatkov in hitrejše, ter prijetnejše iskanje po mali knjižici, katere gradivo predstavljam tudi na spletu.


Listanje strani po ... Naslovnica Bohinjska Bistrica Bohinjska Bistrica Bohinjska Bistrica Bohinjska Bistrica Bohinjska Bistrica Bohinjska Bistrica Bohinjska Bistrica Bohinjska Bistrica Bitnje Brod Bohinjska Češnjica Bohinjska Češnjica Goreljek Gorjuše Jereka Kamnje Koprivnik Koprivnik Laški Rovt Lepence Log Nemški Rovt Nomenj Podjelje  Polje Ravne Ribčev Laz Ribčev Laz Savica Srednja Vas Srednja Vas Srednja Vas Stara Fužina Stara Fužina Stara Fužina Studor Studor Ukanc Žlan Zadnja stran ... novem telefonskem imeniku Bohinja


Zoisov kamniti most: Soteska pri gozdarski žičnici Blatni graben v smeri južno ob Jelovici, kjer gospodari močan potok Blatnica, hrani Zoisov most že iz leta 1789 s sledmi in ostanki poti. Oboje je bilo zgrajeno pred 223 leti, zapuščina še vedno kljubuje zobu časa.

Slap Savica: Ta nebeški pogled na mogočni slap Savice! Kdo je udaril ob silno skalovje, ogromno zakladnico živega srebra, kdo ji je prebil skalnat pokrov, da vre z njega v šumečih virih živo srebro? Kdo se s čarobno palico je doteknil teh Bohinjskih gora.

Zoisove fužine: Med prvimi kranjskimi fužinarji, ki so uvideli gospodarske prednosti moderniziranega fužinskega obrata, je bil baron Žiga Zois, lastnik podjetij na Bistrici in v Stari Fužini. Leta 1789 je odstranil stare peči, ter namesto teh zgradil visoko peč na Bistrici.

Bohinj - slovenska Švica: Navdušenje nad razvojem bohinjskega turizma pa je tako prevzelo bistriškega župnika Pibra, da je na banketu ob otvoritvi vzkliknil: »Lepa je Švica, bogastvo te in naravnih divot je neizmerno. Naša Švica je naš romantični Bohinj, naš turistovski raj.«

Bohinjski kmečki upori: Ruža Majcen, nekdanja učiteljica v Bohinju je zbrala zgodovinske podatke iz kraja in zapisala: »Kmečki upori v 16. stoletju so dvignili tudi Bohinjce zlasti, ker je cesar Friderik III. že leta 1461 prepovedal sejme pri cerkvi Sveti Janez ob Bohinjskem jezeru, zato so se združili v tako imenovano »Kmečko zvezo,« Bohinjcem so se pridružili še Blejci in drugi Gorenjci.«

Vse na štuporamo: Kmetje v Bohinju so se daleč v preteklosti uprli zemljiškemu gospodu. Ta je upor zatrl, može obsodil na smrt, ženske izgnal, a jim dovolil, da s seboj vzamejo le, kar lahko odnesejo na hrbtu, one pa izberó in svoje može odnesó v Čadrg, tako pravi legenda?

Med odstavki Telefonskega imenika Bohinja so vpisana besedila bohinjskega kronista iz prve polovice dvajsetega stoletja, označenih z (***), katerih avtor je domačin Grogorinov Šimn, Simon Žvan iz Bohinjske Bistrice in povzetki z moje strani na »gore-ljudje.si« s kratkimi utrinki bogate zgodovine Bohinja.

Novi telefonski imenik je darilo Občine Bohinj, (2500 izvodov) občanom Bohinja v Novem letu.

BOHINJU: Al’ bodeš ohranila zvesto srce svojim goram in prebivalcem svojih dolin? Snubili te bodo tujci in Bohinj ti bo dal doto od svojih šum in rudnin, od vodnih sil, do živine in polj. Ako pa tujci zapravijo tvojo doto; ako ti snamejo demantovo krono raz glavo, onda boš ostavila v Bohinju gola brda, kršna pogorja, razdrastana po hudournikih, ter dušno in gmotno bedo domačinov. Tujec nam bo vsiljeval drug jezik in nove šege, spodnašal domačina v njegovi domači hiši in kjer je zdaj naš svet najdivotnejši, tam se bodo košatila razkošna letovišča hladnosrčnih inozemcev.

Dr. Janez Mencinger

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video:
Telefonski imenik Bohinja

NaslovnicaMed odstavki Telefonskega imenika Bohinja so vpisana bsedila bohinjskega kronista iz prve polovice dvajsetega stoletja, označenih z (***), katerih avtor je domačin Grogorinov Šimn, Simon Žvan iz Bohinjske Bistrice in povzetki z moje spletne strani »gore-ljudje.si« in so kratki utrinki bogate zgodovine Bohinja Prva stranNovi telefonski imenik za Bohinj sem izdelal za lažji vpogled do želenih podatkov in hitrejše, ter prijetnejše iskanje po mali knjižici, katere gradivo predstavljam tudi na spletu
Telefonske številkePredstavljena zbirka telefonskega imenika na spletu se razlikuje od tiskane verzije le oblikovno Predzadna stranMed odstavki Telefonskega imenika Bohinja so vpisana besedila bohinjskega kronista iz prve polovice dvajsetega stoletja, označenih z (***), katerih avtor je domačin Grogorinov Šimn, Simon Žvan iz Bohinjske Bistrice in povzetki z moje spletne strani »gore-ljudje.si« in so kratki utrinki bogate zgodovine Bohinja

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije