Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 16.04.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 61

Sprva bo delno jasno, čez dan pa bo spet bolj oblačno, popoldne bodo nastale posamezne plohe, večinoma snežne. Pihal bo močan S do SV veter. Jutri bo sončno, severni veter pa bo nekoliko oslabel. Jutro bo mrzlo - nevarnost slane v najnižjih delih območja - čez dan pa bo že topleje. Do petkovega jutra se bo zmerno pooblačilo, veter pa bo oslabel in obrnil na južno smer. Nevarnost za plazove se ne bo spremenila, večja bo privetrju, kjer je nastalo nekaj novih zametov in v osojah, kjer sega sklenjena snežna odeja precej nižje kot na prisojah.

Stanje: V ponedeljek dopoldne je bilo delno jasno, čez dan pa vse bolj oblačno. Zvečer in v torek zjutraj je bilo nekaj ploh, včeraj čez dan pa se je zjasnilo. Snežilo je le nad okrog 1800 m, zapadlo je do 5 cm novega snega. Ob tem se je v zelo kratkem času ohladilo za več kot 10 °C. Novi sneg je pomrznil in se dobro prijel s podlago, v noči na danes pa povsod pomrznil. Pihali so višje S, nižje pa V zmerni do močni vetrovi, ki so prenašali novi sneg v odvetrje in gradili manjše zamete. Sprožili so se manjši plazovi, rušenje opasti vzdolž grebenov se je prehodno zaustavilo. Nevarnost za plazove je večinoma majhna, nekoliko večja pa le v odvetrju.

Napoved: Sprva bo delno jasno, čez dan pa bo spet bolj oblačno. Z razvojem kopaste oblačnosti bodo popoldne nastale plohe, večinoma snežne. Pihal bo močan S do SV veter. Jutri bo sončno, severni veter bo nekoliko oslabel, a bo še vedno zmeren, v sunkih tudi močan. Jutro bo mrzlo (nevarnost slane v najnižjih delih območja), čez dan pa bo že topleje, saj se bo ledišče z današnjih 1500 m dvignilo na okrog 1700 m. Do petkovega jutra se bo zmerno pooblačilo, veter bo oslabel in obrnil na južno smer. Nevarnost za plazove se ne bo spremenila, večja bo privetrju, kjer je nastalo nekaj zametov in v osojah, kjer sega sklenjena snežna odeja še precej nizko.

16.04.2014

Naslednji bilten bo 18.04.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | RAZmere | sneg |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije