Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 14.04.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 60

Danes bo sprva še sončno, čez dan pa spet bolj oblačno. Popoldne in zvečer bo hiter prehod hladne fronte. Pooblačilo se bo, vrhovi bodo v megli, pojavljale se bodo padavine, deloma plohe in nevihte. Snežilo bo le v visokogorju, kjer bo zapadlo 5-10 cm novega snega, ob močni ohladitvi pa tudi nižje, a bo tam količina padavin majhna. Krepil se bo JZ veter, ki se bo jutri obrnil na S smer in se še okrepil ter bo v sredo zjutraj v sunkih že močan. Jutri bo večinoma sončno, čez dan bo na nebu nekaj kopaste oblačnosti. Nevarnost za plazove se ne bo spremenila, saj se bo novi sneg dobro sprijel s podlago, ki bo povsod pomrznila, ponekod bo lahko poledenela. Okrepljeni veter bo ob ohladitvi še stopnjeval občutek mraza!

Stanje: Minuli konec tedna se je nadaljevalo značilno aprilsko vreme, temperature so bile pod lediščem le še ponoči in zjutraj nad okrog 2000 m. Dopoldne je bilo delno jasno do zmerno oblačno, popoldne pa pretežno oblačno, vršni deli gora so bili večinoma v megli. Čez dan in popoldne so se pojavljale plohe, snežilo je le v najvišjih delih območja, količina padavin je bila majhna. Pihali so višje šibki do zmerni severni, nižja pa vzhodni vetrovi. Tudi v osojah je snežna odeja že večinoma predelana in dobro utrjena. Tam so se sprožili posamezni plazovi, ki so nastali zaradi podiranja opasti, v prisojah pa manjši talni in zdrsni na travnati podlagi.

Napoved: Danes bo sprva še sončno, čez dan pa spet bolj oblačno. Popoldne in zvečer bo hiter prehod hladne fronte. Pooblačilo se bo, vrhovi bodo v megli, pojavljale se bodo padavine, deloma plohe in nevihte. Sprva bo snežilo nad okrog 2000 m, ob močni ohladitvi pa se bo meja sneženja hitro zniževala, a bodo padavin že slabele. V visokogorju bo zapadlo 5-10 cm novega snega, nižje precej manj. Čez dan se bo krepil JZ veter, ki se bo jutri obrnil na S smer in se še okrepil ter bo v sredo zjutraj v sunkih že močan. Jutri bo večinoma sončno, čez dan bo na nebu nekaj kopaste oblačnosti. Novi sneg se bo dobro sprijel s podlago, ki bo spet povsod pomrznila.

14.04.2014

Naslednji bilten bo 16.04.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | RAZmere | sneg |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije