Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nova podzemeljska jama v krimskih gorah

Slovenec (1934): Ljubljana, 12. aprila.

Naš kraški svet je bogat naravnih lepot, med katere spadajo v prvi vrsti podzemske jame. Od časa do časa prodro v javnost vesti o novih jamah, ki jih vedno odkrivajo na naši zemlji. Tako je prišel danes v naše uredništvo g. Škerjanec z Iga ter nam pravil o novi krasni jami, ki so jo odkrili ižanski kmetje te dni v krimskem pogorju.

Novo odkrita podzemska jama se nahaja v gozdovih nad Tomišljem, v tako zvanih Tamalah, nekako pol ure nad Tomišljem ob poti, ki vodi s ceste v gozdove. Neki kmet iz Matene je te dni slučajno odvalil v gozdu veliko skalo in pod skalo je zazijal vhod v podzemsko jamo. Kmetje so odvalili od tega vhoda še druge skale, tako da so napravili precej udobno odprtino v jamo. Že kmetje sami so imeli vtis, da je te skale nekdo pred jamo zavalil nalašč, da zakrije vhod. Morda je bilo to kdaj v davnini, morda pa tudi kdo, ki se je v poznejših dobah skrival po krimskih gozdovih in mu je ta jama služila za bivališče.

Ko so kmetje prodrli v jamo, se jim je nudil čudovit pogled. S stropa so blesteli kapniki drug poleg drugega in tudi na tleh je rastlo mnogo kapnikov. Jama je nekoliko nagnjena navzdol, vendar se obiskovalcu ni treba plaziti. V enem kotu jame izvira studenček. V jami so našli ljudje tudi neke živalske kosti, za katere ne vedo, odkod izvirajo in kako so v jamo prišle. Morda bi bilo tu hvaležno delo za paleontologa in zoologa. Nekaj kapnikov na tleh so ljudje že potrgali. Bati se je, da ne potrgajo obiskovalci še drugih kapnikov in da ne raznesejo morebiti važnih živalskih kosti iz jame. Dobro bi bilo, če bi se za jamo zanimalo naše jamarsko društvo. Županstvo v Tomišlju pa bi ukrenilo zelo pametno, ako bi jamo zavarovalo pred raznimi uničevalci naravnih lepot, ki jih je dosti na eni strani med kmetskim prebivalstvom, še več pa med neodgovornimi izletniki iz Ljubljane. Ako bi se kdo od znanstvenikov ali od jamarjev zanimal za to jamo ter bi si jo želel ogledati in jo preiskati, naj se zglasi pri g. Ivanu Škerjancu v Mateni pri Igu št. 15, ki mu radevolje pokaže pot.

Slovenec, 13. april 1934

13.04.1934

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije