Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Reševanje na Vrtači

GRS Radovljica: Na poti s Stola proti Vrtači, občina Žirovnica, je avstrijski planinec zdrsnil v globino.

Reševalci Postaje GRS Radovljica so z zdravnikom letalcem ob pomoči vojaškega helikopterja poleteli v reševanje. Ponesrečenca, ki je zdrsnil okoli 300 metrov globoko, so s hudimi poškodbami hrbtenice, rok in glave prepeljali v UKC Ljubljana.


Planinec zdrsnil 300 metrov: s hudimi poškodbami prepeljan v UKC

Slovenske novice: ŽIROVNICA – Danes ob 10.39 je na poti s Stola proti Vrtači avstrijski planinec zdrsnil v globino. Reševalci postaje GRS Radovljica so z zdravnikom letalcem ob pomoči vojaškega helikopterja poleteli na pomoč.

Ponesrečenca, ki je zdrsnil okoli 300 metrov globoko, so s hudimi poškodbami hrbtenice, rok in glave prepeljali v UKC Ljubljana.

P. J.


Turni smučar grdo padel na Vrtači

Gorenjski Glas - Simon Šubic: Med turno smuko z Vrtače se je včeraj dopoldne hudo poškodoval 76-letni Avstrijec, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Vrtača - Včeraj dopoldne je 76-letni Avstrijec med spustom z Vrtače zapeljal na led in zdrsel okoli 300 metrov po pobočju. Že na kraju nesreče mu je prvo pomoč nudil prijatelj, ki je preko interventne številke 112 tudi zaprosil za pomoč. Ponesrečenega smučarja so s helikopterjem Slovenske vojske odpeljali v ljubljanski klinični center. Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje je Avstrijec utrpel hude poškodbe hrbtenice, rok in glave.

Policija opozarja, da je zadrževanje v gorah, zlasti na bolj izpostavljenih območjih z večjimi še zasneženimi nakloni, zelo nevarno, ne samo zaradi ledenih površin, temveč tudi zaradi velike verjetnosti proženja snežnih plazov. Debela snežna podlaga v visokogorju namreč ni idealna, saj se snežne plasti zaradi kombinacije toplega ozračja ter menjavanje dežja in sneženja med seboj niso dobro sprijele. Tudi sicer lepo vreme običajno prinese visoke temperature preko dneva, ki pa se ponoči občutno znižajo. Zgornja plast snega zato zmrzne in na pogled izgleda stabilna, kar pa se ponekod lahko spremeni že dopoldan, zlasti pa popoldan, ko prihaja tudi do plazenja snega. Trenutno je sneg »moker« in »težek«, kar je dodatna nevarnost, ki ujetemu v plazu lahko povzroči še hujše poškodbe in zmanjša že tako majhno možnost za preživetje.

»Obiskovalcem gora in turnim smučarjem svetujemo, naj se na turo pripravijo, pot naj prilagajajo razmeram, odpravijo pa naj se dovolj zgodaj. Zelo priporočljivo je imeti tudi družbo in plazovni trojček - plazovna žolna, sonda in snežna lopata. Zelo uporaben je še nahrbtnih z zračno blazino, ki lahko izboljša možnost preživetja v plazu,« svetuje Bojan Kos s Policijske uprave Kranj.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije