Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izčrpani pred mrtvo sezono

Večer, Maribor in regije, Jasmina Cehnar: Po katastrofalni zimski sezoni Športni center Pohorje, ki je že na slabi banki, znova z blokiranimi računi; ...

… družba se je po pomoč obrnila na občino in državo.

Prihodnosti smučanja na Pohorju, kjer te dni obratuje le še vlečnica Areh, kaže vse slabše. Potem ko se je junija lani z začetkom postopka prisilne poravnave Športni center (ŠC) Pohorje izkopal iz insolventnosti, so mariborski žičničarji po katastrofalni zimski sezoni znova nelikvidni. Oba računa pri NLB sta blokirana že deseti dan, na računu, odprtem pri Novi KBM, pa je že pet dni rezervacija za sredstva. Obstoj podjetja, ki sta ga s konverzijo terjatev lani lastniško prevzeli največji banki, zdaj pa je že na slabi banki, je s tem še bolj negotov. Zeleni januar in visoke temperature, ki niso omogočale zasneževanja, prestavljena Zlata lisica, nato pa žled z izpadi elektrike so pregnali goste in povzročili, da se je na Mariborskem Pohorju in Arehu letos spisala poslovno ena najslabših sezon. K temu so prispevale tudi lastnice - banke, ki niso pravočasno sprostile blokade pri polovici snežnih topov.

Brez zalog
Število smučarjev in prenočitev je v primerjavi z lani padlo za polovico, je povedal direktor družbe Srečko Vilar. Izpada prihodka je po njegovi oceni za vsaj milijon evrov. Tega denarja med poslovnim letom ne bodo mogli nadomestiti, še več, brez finančnih zalog, ki jih običajno ustvarijo pozimi, so se znašli pred aprilom in majem, poslovno mrtvima mesecema. "V nadaljevanju nam zelo dobro kaže po rezervacijah za poletni del prodaje, saj imamo do pet odstotkov več rezervacij v primerjavi z obdobjem v letu 2013," je poudaril Vilar. A do poletja bo treba nekako prebroditi. Zato se že dogovarjajo za pomoč države in občine, je povedal prokurist žičničarsko-hotelirskega podjetja Stanko Brglez. Od države želijo, kot večina slovenskih smučišč, odškodnino zaradi posledic žledu, z mariborsko občino pa se dogovarjajo za predčasno izplačilo 470.000 evrov nadomestila za opravljanje javne službe prevoza potnikov z gondolo. Dogovori še tečejo.

Padajo okostnjaki
"Po vseh ekonomskih kazalcih bi bila morala družba že zdavnaj v stečaj. Ker se zavedamo njenega pomena za Maribor, iščemo rešitve v smeri, da se smučišče ne bi zaprlo. To je naš cilj. Problem je, da ima družba še kup grehov iz preteklosti, okostnjakov, ki padajo z omare," je komentiral Brglez. Prav eden teh okostnjakov je prispeval k trenutni nelikvidnosti. Do rezervacije na transakcijskem računu je namreč prišlo zaradi poroštva, ki ga je ŠC Pohorje v preteklosti zagotovil GTC Kope, podjetju v svoji skupini. "Zoper izvršbo smo se pritožili na sodišče in upamo, da bo zadeva urejena v nekaj dneh," je pojasnil direktor ŠC Pohorje, ki je družbam v svoji skupini dal za kar okoli 30 milijonov evrov poroštev. Če sodišče zadeve ne bo ugodno rešilo in če ne bo dovolj likvidnih sredstev, bo nastopil resen problem pri zagotavljanju plač za 103 zaposlene. Tem je doslej ŠC Pohorje po zagotovilih vodstva družbe plačila še uspelo redno nakazovati.

Občina noče žičnic
Načrt prestrukturiranja ŠC Pohorje, ki ima za 50 milijonov evrov dolgov do bank, še 24 milijonov pa do navadnih upnikov, sicer predvideva vstop strateškega partnerja ali prodajo bodisi celotnega podjetja bodisi ločenega na hotelirski in žičničarski del.

Razgovori s potencialnimi tujimi vlagatelji potekajo, vendar ponudbe še ni na mizi, je povedal Brglez. Da so že opravili razgovore s posameznimi zainteresiranimi investitorji, so sporočili tudi z mariborske občine. Prav občina je bila večkrat omenjena kot potencialni novi upravitelj žičniških naprav na Pohorju, vendar to možnost za zdaj na občini zavračajo. Prav tako še ni znano, kakšna bo nova vodstvena struktura podjetja, vzpostavljen pa naj bi bil upravni odbor. "S Športnim centrom Pohorje se bo celostno, vključno z novim vodstvom in prihodnostjo družbe, ukvarjala Družba za upravljanje terjatev bank, kamor je bila družba dokončno prenesena v mesecu marcu," pa so sporočili iz Nove KBM.

Jasmina Cehnar

 

Vecer.si 29.03.2014

Prihodnost mariborskega smučanja in z njim zimskega turizma je vse bolj negotova.

Prihodnost mariborskega smučanja in  
z njim zimskega turizma je vse bolj
negotova
. (Marko Vanovšek)

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije