Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Velika Planina 1666 m nad Kamnikom

Slovenec (1924): Pretekli teden je bivala na Vel. planini večja družba smučarjev, med njimi tudi 4. Zagrebčani. Imeli so krasne dneve.

Dočim rapidno kopni po dolinah, nudi Vel. planina še nad 2 m debel sneg in bodo trajale sijajne ugodnosti za smučarje le najmanj en dober mesec. Zapadno stran Vel. planine, t. j. vse sleme od Poljanskega roba čez Njivico in Gradišče, ki se dviga nad Kamniško Bistrico, obvladuje sicer že trd sren, zastrugi in od vetra zbit sneg (ugodno za navadne turiste), toda vso valovito, prostrano, istočno stran od Pečic poleg planinske koče, od Konjščice in Vršičev, predvsem ves idealni smuški svet na obeh straneh Mal. in Vel. Bukovca ter Dolge griče od Male planine tja gor do Dola pokriva debel prhak, suh sneg. Po vsej Ločici, Gojški planini in Dolgi ravni in gričih med njimi se prostira biserni srež, ki nudi najhvaležnejšo smuko in zelo ugoden sestop na Volovljek (Rak) nad Črno.

Pot čez Pasje peči je sedaj dobro shojena ta pristop iz Stahovice tudi za navadne pešce turiste-nesmučarje, ugoden. Kočo oskrbuje oskrbnih Žmitek, kuharica Mana, za nošnjo skrbi pa smučar Andrej.

Kdor hoče torej preživeti še nekaj lepih alpskih zimskih dni, naj poseti našo divno Veliko planino!

Slovenec, 18. marec 1924
 

18.03.1924

dLib.si

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije