Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 19.03.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 49

Danes bo pretežno jasno, dopoldne bo na nebu še nekaj neškodljivih oblakov. Prehodno bo nekoliko hladneje, jutri pa bodo temperature spet povsod in ves čas nad lediščem. Vse do petka se bo nadaljevalo sončno in toplo pomladno vreme. Snežna odeja, ki prek noči pomrzne, se čez dan zmehča in globoko predira. Talni plazovi se lahko sprožijo tudi že zgodaj dopoldne, nadaljevalo pa se bo tudi intenzivnejše podiranje opasti! Zaradi tehničnih težav je ARSO-va piktogramska napoved vremena na dnu biltena trenutno neuporabna, hvala za razumevanje!

Stanje: V začetku tedna smo imeli sončno in za ta čas zelo toplo pomladno vreme s temperaturami, ki so bile povsod in ves čas nad lediščem. Tudi višje so te sredi dneva presegle 10 °C. Pihali so šibki do zmerni vetrovi Z do SZ smeri, ki so se v noči na danes obrnili na S do SV smer. V torek popoldne se je zmerno pooblačilo, oblačnost pa se je danes zjutraj večinoma že razkrojila. Zaradi visokih temperatur se je snežna odeja še naprej hitro sesedala in tanjšala, nižje in na prisojah tudi izginjala. Talni plazovi so se prožili predvsem na prisojnih pobočjih s travnato podlago ter po posameznih grapah. Pričelo se je tudi intenzivnejše podiranje opasti.

Napoved: Danes bo pretežno jasno, dopoldne bo na nebu še nekaj neškodljivih oblakov. Pihali bodo šibki, v visokogorju občasno zmerni vetrovi SZ do SV smeri, ki se bodo jutri zjutraj obrnili na J do JZ smer. Danes bo prehodno nekoliko hladneje, jutri pa bodo temperature spet povsod in ves čas nad lediščem. Vse do petka se bo nadaljevalo sončno in toplo pomladno vreme. Snežna odeja prek noči še pomrzne, zato je njena površina marsikje skorjasta. Že zgodaj dopoldne je skorja premočena, snežna odeja pa povsem zmehčana in se globoko predira. Talni plazovi se lahko sprožijo tudi že zgodaj dopoldne, nadaljevalo pa se bo tudi intenzivnejše podiranje opasti!

19.03.2014

Naslednji bilten bo 21.03.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | RAZmere | sneg |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27625

Informacije

Informacije