Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 17.03.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 48

Do srede bo še naprej jasno, toplo in brez padavin. Nevarnejša bodo predvsem prisojna pobočja, kjer bo sonce ojužilo snežno odejo in lahko pričakujemo spontano plazenje. Nevarnsot proženja snežnih plazov je ZMERNA (2. stopnje).

Stanje: Za nami je dokaj sončen in topel konec tedna. V petek je bilo sončno, temperatura pa tudi v visokogorju večji del dneva nad lediščem. Na 1700 m se je ogrelo na 10°. Sobota je bila večinoma oblačna, z občasnimi sončnimi obdobji. Temperature čez dan so bile večinoma nad lediščem. Ponoči pa se je nekoliko ohladilo. Nedelja je bila jasna, jutro je bilo mrzlo, čez dan pa se je znova ogrelo, okrepil pa se je tudi veter. Snežna odeja je bila v petek zjutraj še pomrznjena, čez dan pa se je precej ojužila. Znova je pomrznila šele v noči na nedeljo, ko se je na prisojah znova ojužila šele čez dan. Sprožilo se je nekaj manjših plazov mokrega snega.

Napoved: Do srede nas bo še vedno spremljalo sončno in toplo pomladno vreme. Nekoliko več oblačnosti lahko pričakujemo le v noči s torka na sredo. Temperature bodo do 10° na 1500 m in do 7° na 2000 m. Pihal bo šibak do zmeren veter zahodnih do severozahodnih smeri, ki se bo v torek obrnil proti jugozahodu, v sredo pa bo znova zapihal s severozahoda. Zaradi visokih temperatur, se bo snežna odeja sesedala in ponekod tudi talila. Predvsem na prisojnih pobočjih so še vedno možni talni plazovi in pa plazovi mokrega snega. Ker bo še naprej toplo, je večjo pozornost treba nameniti tudi opastem, ki se zaradi otoplitve lahko začnejo rušiti.

17.03.2014

Naslednji bilten bo 19.03.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | RAZmere | sneg |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije