Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 07.03.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 45

Danes in jutri bo delno jasno, že dopoldne bo spet več oblakov, vrhovi bodo občasno v megli. Jutri sredi dneva in v naslednjih dneh pa bo spet pretežno jasno. Temperature bodo - razen ponoči in najvišje - povsod nad lediščem. Sredi dneva in zgodaj popoldne se bodo spontano prožili posamezni talni plazovi. Zaradi visokih dnevnih temperatur zraka se bodo pričele podirati obsežne grebenske opasti. Zaradi močnega vetra so na J do Z legah krajevno območja z napihanim snegom.

Stanje: Konec tedna je prevladovalo sončno vreme, v soboto zjutraj je bilo na nebu še nekaj oblakov. Pooblačilo se je spet v noči na ponedeljek. V soboto so pihali zmerni, višje močni vetrovi SV do JV smeri, ki so včeraj slabeli. Večino dni so bile nižje temperature zraka nad lediščem, v visokogorju pa le čez dan. Nadmorska višina ledišča je zaradi močnega dnevnega segrevanja nihala med 1500 in več kot 2000 m. Snežna odeja, ki je ponoči in zjutraj pomrznila, se je čez dan povsod tajala in sesedala, v najnižjih delih območja tudi izginjala. Sprožilo se je nekaj manjših talnih in zdrsnih plazov in to ne le na izrazitih prisojah, temveč tudi drugod.

Napoved: Danes in jutri bo delno jasno, že dopoldne bo več oblakov, vrhovi bodo občasno v megli. Jutri sredi dneva in naslednje dni pa bo spet pretežno jasno. Pihal bo zmeren, ponekod tudi močan SV veter. Temperature bodo - razen ponoči in najvišje - povsod nad lediščem. Snežna odeja, ki je na prisojah na površju ponekod skorjasta, se bo zaradi zmrzovanja in tajanja še naprej preobražala in sesedala. Sredi dneva in zgodaj popoldne se bodo spontano še prožili posamezni talni plazovi. Zaradi visokih dnevnih temperatur zraka se bodo na grebenih začele podirati obsežne opasti. Zaradi močnega vetra so na J do Z legah krajevno območja z napihanim snegom.

  10.03.2014

Naslednji bilten bo 12.03.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | RAZmere | sneg |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije