Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 07.03.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 44

Danes bo delno jasno, občasno bo na nebu še nekaj oblakov. Jutri in v nedeljo pa bo pretežno jasno in postopoma topleje. Snežna odeja se bo, razen v visokogorskih osojah, čez dan tajala in ponoči zmrzovala, povsod pa sesedala. Nevarnost za plazove bo večinoma zmerna (2. stopnje), v prisojah pa bo sredi dneva krajevno tudi nekoliko višja, saj bo možno pogostejše spontano plazenje tudi nekoliko večjih talnih plazov.

Stanje: V sredini tedna se je nadaljevalo oblačno in suho vreme, včeraj popoldne se je delno zjasnilo. Pihali so sprva še močni S do SV vetrovi, ki so postopoma oslabeli. Nad okrog 1300 m so bile temperature nad lediščem, podenj so se spustile šele v današnji noči, ko se je zjasnilo. Do okrog 1600 m je na površini snežne odeje skorja, ki se predira. Tod so se prožili manjši talni plazovi. Nad to višino vztraja pod vrhnjo plastjo, ki je vse bolj predelana, plast babjega pšena. Na travnatih prisojah so se večale razpoke, pod katerimi je velika verjetnost za nastanek zdrsnih plazov. V ovršju osoj so krajevno še območja z napihanim snegom in kložami.

Napoved: Danes bo delno jasno, občasno bo na nebu še nekaj oblakov. Pihali bodo šibki do zmerni vetrovi S do SV smeri, ki se bodo v noči na jutri okrepili in vztrajali tudi še v nedeljo. Jutri in v nedeljo bo pretežno jasno in postopoma še nekoliko topleje, saj se bo ledišče do ponedeljka zjutraj dvignilo na okrog 2000 m. Snežna odeja se bo, razen v visokogorskih osojah, čez dan tajala in ponoči zmrzovala, povsod pa sesedala. Na prisojah se bodo spontano še prožili manjši talni in zdrsni plazovi, višje in v osojah pa kložasti, slednji ob zmerni do večji dodatni obremenitvi. V prisojah bo nevarnost krajevno višja sredi dneva, ko je sonce najmočnejše.

07.03.2014

Naslednji bilten bo 10.03.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | RAZmere | sneg |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije