Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 03.03.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 42

Snežna odeja je v visokogorju ponekod debela več kot dva mestra in se je v preteklem tednu kar dobro usedla. Od petka je zapadlo nekaj novega snega, občasne padavine pa se bodo nadaljevale še do srede. Nov sneg še ni sprijet s podlago in ga bo veter v prihodnjih dneh še raznašal in gradil zamete in klože. Nevarnost proženja snežnih plazov je trenutno zmerna (2. stopnje), v prihodnjih dneh pa bo krajevno lahko tudi višja.

Stanje: V petek je bilo delno oblačno. Temperature na okoli 1000 m so bile tik nad lediščem, na 2000 m pa okoli -4 °C. V noči na soboto so se temperature nekoliko dvignile, vendar so v visokogorju ostale pod lediščem. V soboto ponoči je pričelo snežiti, nižje pod 1000 m pa deževati. Tudi v nedeljo čez dan je še občasno snežilo, nižje pa deževalo. Od petka je tako v visokogorju zapadlo do 20 cm novega snega. Pihal je šibak do zmeren veter jugozahodne smeri, ki je v soboto obrnil smer in zapihal z vzhoda. Veter je sneg prenašal in gradil zapete. Snežna odeja je preobražena in večinoma dobro sprijeta, razen novega snega, ki se še ni sprijel s podlago.

Napoved: Danes bo še oblačno in ponekod občasno tudi megleno. Temperatura na 1000 m bo okrog 0, na 2000 m pa okoli -4 °C. Podobna temperatura bo tudi v torek, v sredo pa bo kakšno stopinjo topleje. V torek znova lahko pričakujemo padavine. Nad 1000 m bo večinoma snežilo, nižje pa deževalo. Do srede lahko zapade od 10 do 15 cm novega snega. V torek zvečer in v sredo bo zapihal tudi močan veter severnih smeri, ki bo novozapadli sneg prenašal in na odvetrni strani gradil klože. Nevarnost snežnih plazov se bo nekoliko povečala.

 03.03.2014

Naslednji bilten bo 05.03.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | RAZmere | sneg |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije