Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.02.14

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek bo v vzhodni Sloveniji delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Drugod bo pretežno oblačno. Predvsem v zahodnih in osrednjih krajih bo občasno rahlo deževalo, pogosteje v hribovitih krajih na zahodu. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodni veter.
V soboto bo pretežno oblačno, le na vzhodu bo dopoldne še delno jasno. Predvsem v zahodni Sloveniji bo občasno rahlo deževalo, na Primorskem bo začela pihati šibka burja, ob morju pa jugo. Popoldne se bodo padavine nekoliko okrepile in širile proti vzhodu. V Prekmurju in v delu Štajerske bo ostalo večinoma suho. Meja sneženja bo med 800 in 1100 metri.
V nedeljo bo oblačno, občasno bo še deževalo. Meja sneženja se bo malo znižala.
V ponedeljek bo sprva večinoma suho, čez dan pa bo ponekod občasno rahlo deževalo. Količina padavin bo majhna.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo zadnje dni v gorah spremenljivo oblačno. V četrtek je ponekod zapadlo od 5 do 10 cm snega. Ledišče je bilo na nadmorski višini okoli 1500 metrov, do petka se je spustilo na okoli 1200 metrov. Snežna odeja se je sesedala in preobražala. Zaradi vpliva sonca se je čez dan ojužila, ponoči pomrznila in krepila se je skorja na površini. Snežna odeja večinoma sega do nadmorske višine okoli 700 metrov. Višina snega je zlasti v visokogorju zaradi vetra zelo različna. Največ snega je nad 1800 metri v zahodnih Julijskih Alpah, kjer ga je nad 700 cm, drugod v Julijcih do okoli 530 cm, v zahodnih in osrednjih Karavankah in Kamniško Savinjskih Alpah pa okoli 300 cm. Na 1500 metrih ga je v Julijcih in zahodnih Karavankah do okoli 330 cm, drugod pa od 100 do 150 cm. Sneg je večinoma prekrit s skorjo, ki se v glavnem še predira pod človeško težo, na tej skorji pa je od nekaj do 10 cm mehkega snega. Predvsem v osojah visokogorja pa je sneg večinoma mehak. Veliko je napihanega snega in opasti. Na vetru izpostavljenih mestih je sneg močno spihan.

Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje. Snežna odeja se je dokaj dobro stabilizirala. Spontanega plazenja v glavnem ne pričakujemo. Snežni plaz lahko v visokogorju sprožite predvsem ob večji obremenitvi snežne odeje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom. V petek in ob koncu tedna bo v gorah prevladovalo oblačno vreme, nekaj sonca bo v petek in sprva še v soboto le v vzhodnih Karavankah in na Pohorju. Občasno se bodo manjše padavine pojavljale predvsem v Julijcih ter v hribih severne Primorske in Notranjske, v soboto popoldne in v nedeljo pa postopno tudi bolj proti vzhodu. Količina padavin bo majhna, nekoliko več jih bo le na zahodu. Tam bo do nedelje zvečer zapadlo od 15 do okoli 30 cm snega, drugod pa od 5 do 15 cm. Meja sneženja bo med 800 in 1100 metri, v nedeljo pa med 600 in 900 metri. V soboto in nedeljo bo pihal zmeren veter vzhodnih smeri, ki bo na vetru izpostavljenih legah prenašal sneg in delal nove zamete. Tveganje pred snežnimi plazovi se bo v nedeljo nekoliko povečalo v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27626

Informacije

Informacije