Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Gorjancih bo zrasla lepa planinska koča

Jutro (1934): Novo mesto, 7. aprila

Na zboru novomeške podružnice SPD je njen vneti predsednik odvetnik dr. Franjo Ivanetič v obširnem poročilu omenil, da se bo zamisel postavitve večje planinske koče na Gorjancih v doglednem času uresničila. Zato je podružnica že na lanskem rednem občnem zboru sklenila storiti vse, da se postavi koča na Maličevem krču. Odbor je posvetil vse sile nabiralni akciji. Izdelal je pravila za nabiranje prispevkov, ustanovnine posojil in darov. Za zadevo je zainteresiral tudi tujsko-prometno društvo v Metliki, v čigar okrilju se je ustanovil v to svrho planinarski odsek, ki je začel energično delovati.

Odbor je nadalje sklenil prirediti pomladi cvetlični dan, jeseni pa veliko tombolo. Na splošno željo občinstva m po sklepu odbora se bo vsako leto praznoval planinski praznik na Trdinovem vrhu dne 15. avgusta. Že iz dejstva, da je v preteklem letu posetilo Gorjance preko 5000 ljudi sledi nujna potreba, da se postavi na tej točki večja planinska koča. Tudi za smučarski šport nudijo gorjanske košenice najidealnejši teren, seveda ne samo za Novomeščane, temveč tudi za Belokranjce, Karlovčane, Samoborčane in Zagrebčane. Z razvojem turizma in smučarskega športa pozimi bi se povzdignil pri nas tujski promet in se okoristila tu in onstranska siromašna okolica Gorjancev.

Odbor si je stavil tudi nalogo, da si preskrbi društven lokal kjer bo članom vsak čas na razpolago »Planinski Vestnik« in drugo čtivo iz podružnične biblioteke. Poglobi se naj društveno življenje in ljubezen do narave in vzgojiti je treba planinski naraščaj s prirejanjem skupnih izletov in s pomočjo skioptičnih predavanj.

Jutro, 9. april 1934
 

09.04.1934

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije