Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 24.02.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 39

Razmere v gorah se počasi umirjajo, snežna odeja pa se seseda in postopoma preobraža. Precej večjih plazov se je v preteklih dneh že obletelo, nekatera pobočja pa na to še vedno čakajo. Največ plazovne aktivnosti v naslednjih dneh pričakujemo predvsem na južnih pobočjih. Previdnost in premišljeno načrtovanje vaših poti zato ne bo odveč!

Stanje: Za nami je nekoliko hladnejši konec tedna. V noči s petka na soboto je znova deževalo, višje pa snežilo. V visokogorju je zapadlo tudi več kot 30 cm novega snega. Padavine so se v soboto čez dan povsod umirile. Nedelja je bila suha, sončna in vetrovna. Sneg na prisojnih pobočjih se je ojužil, na osojah pa je ostal suh. Predvsem na južnih pobočjih so se znova pojavile razpoke v snežni odeji, ponekod pa so se nekateri talni plazovi že sprožili. Tudi na osojnih pobočjih so se sprožili nekateri tudi večji plazovi.

Napoved: V prihodnjih dneh bo vremo precej bolj mirno, kot smo ga vajeni. Danes in jutri bo še jasno z občasno povečano oblačnostjo. Še naprej bo hladno na 1000 m bo okoli 0, na 2000 m pa -4 °C. Pihal bo šibak južni do jugozahodni veter. Snežna odeja se bo postopoma sesedala in preobražala. Nevarnost snežnih plazov se bo počasi umirjala, krajevno pa lahko še vedno ostane velika. Predvsem bodo nevarna južna pretežno travnata pobočja, kjer lahko pričakujemo spontano plazenje velikih talnih plazov. V sredo bo oblačnosti spet več, padavin pa do takrat ne pričakujemo.

24.02.2014

Naslednji bilten bo 26.02.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere | sneg | vreme |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije