Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 19.02.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 37

Snežna odeja se sicer počasi seseda in utrjuje, vendar je ponekod še vedno precej nestabilna. Posebej nevarna so območja, ker je padalo babje pčeno, pobočja z napihanim snegom in grebeni, kjer je veter delal opasti. Zaradi nove pošiljke snega, se bo nevarnost s srede na četrtek ponovno povečala in bo VELIKA (4. stopnje). Obisk visokogorja še vedno odsvetujemo, saj nekatera pobočja še vedno niso splazena, snežna odeja pa še ni povsem preobražena.

Stanje: Ob obilnih padavinah v noči z nedelje na ponedeljek je na 1000 m zapadlo več kot 40 cm novega snega, nad 2000 m pa vsaj še enkrat toliko. V nedeljo je tudi višje najprej deževalo. Ponoči se precej ohladilo in dež je počasi prešel v sneg. Ob prehodu je zapadla tudi velika količina babjega pšena. Plast je ponekod debela tudi več kot 20 cm in se je zelo slabo sprijeta s podlago. Meja sneženja se je do jutra spustila do nižin. V ponedeljek popoldne in torek je bilo suho. Ogrelo se je. V torek čez dan se je okrepil tudi JZ do Z veter. Snežna odeja se je postopoma sesedala in utrjevala, vendar je na nekaterih mestih še vedno nestabilna.

Napoved: Danes bo še megleno, občasno se bodo lahko pojavljale posamezne plohe, v noči na četrtek tudi snežne. Meja sneženja se bo do jutri zjutraj spustila na okoli 800 m. Nad 1500 m lahko zapade od 10 do 20 cm novega snega, nižje pa bodo količine manjše. Temperature bodo od 3 do 5° C na 1500 m, na 2000 m pa okrog 0° C. Postopoma se bo ohladilo. Pihal bo zmeren južni do jugozahodni veter, ki se bo v četrtek in petek umiril. V četrtek in petek bo suho in megleno. Ponekod se bo megla trgala. Zaradi novozapadlega snega, se bo nevarnost ponovno nekoliko povečala. V petek se bo ponovno nekoliko ogrelo, temperature pa se bodo gibale okrog ledišča.

19.02.2014

Naslednji bilten bo 21.02.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere | sneg | vreme |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije