Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 16.02.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 36

Nedelja ob 20h: Lavinski bilten smo tokrat pripravili nekoliko prej, saj je bilo že danes (v nedeljo) precej več padavin od pričakovanj.

Visoka temperatura - danes sredi dneva je bilo ledišče na 2200 m! - pomeni, da sneži le po najvišjih vrhovih. Nad pribl. 1900 m je do 19h padlo že okoli 50 cm snega. Snežilo je ob močnem JZ vetru, ki je gradil opasti na grebenih in zamete pod njimi predvsem na S-SV-V pobočjih. Pod 1900 m se je sneg močno navlažil in se sesedal, povečala se je nevarnost spontanega proženja plazov mokrega nesprijetega snega. Ponoči bo nad pribl. 1800 m padlo še okoli 50 cm snega, dopoldne pa bo snežilo tudi pod višino 1000 m. V torek se bo ponovno ogrelo in v času sončnega vremena pričakujemo obilno spontano proženje plazov mokrega nesprijetega snega na prisojnih pobočjih. Plazovi bodo zaradi velike skupne debeline snežne odeje, velike količine novega snega/dežja in zglajenih oz. že napolnjenih plaznic segli neobičajno daleč!

Vsaj do srede odsvetujemo obisk vzpetega sveta tako zaradi VELIKE nevarnosti proženja snežnih plazov kot tudi zaradi pričakovanega močnega porasta vodotokov.

Stanje: Po jasnem petku se je v soboto že deloma pooblačilo, z JZ vetrom se je izrazito ogrelo - do nedeljskega večera za približno 10 °C. V soboto sredi dneva, ko se je veter hitro krepil in v sunkih presegel 100 km/h, je bilo v osojah in na manj osončenih prisojah še precej nesprijetega snega, ki ga je veter prenašal in gradil zamete v S-SV-V legah. V nedeljo se je še dodatno ogrelo, ledišče je bilo sredi dneva na 2200 m. Že zjutraj so se ob glavnem grebenu pričele močne padavine, do 19h je nad 1900 m padlo okoli do 50 cm snega, pod to višino pa se je sneg navlažil in se sesedal. Nevarnost proženja snežnih plazov je VELIKA.

Napoved: Meja sneženja se bo ponoči spustila do pribl. 1600 m, dopoldne pa pod 1000 m. Padavine bodo ponehale šele v ponedeljek popoldne. Nad 1900 m bo padlo še več kot 50 cm novega snega, na 1600 m pa do 30 cm. Niso izključene tudi plohe in nevihte, ki bi lahko v snežno odejo naložile plazovno kritično plast babjega pšena ali sodre. Pričakujemo obilno spontano proženje plazov tik pod najvišjimi vrhovi. Niže bo sneg še dodatno navlažen, prožili se bodo plazovi mokrega nesprijetega snega. V torek bo ledišče ponovno nad 2000 m; v nekaj dopoldanskih sončnih urah pričakujemo obilno plazenje na prisojnih pobočjih. Nevarnost bo ostala VELIKA!

16.02.2014

Naslednji bilten bo 19.02.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere | sneg | vreme |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije