Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kamniški vrh je le gora

Naglas, Modrinova stran - Franjo Brglez: Zadnji Kekčev pohod v letu 2013 je bil na Kamniški vrh. 

Vrh je gora s 1259 metri nad morjem in je prekrasen razglednik v grebenu, ki se spušča s Krvavca v dolino Kamniške Bistrice.

Izhodišče za nekajurni vzpon je bilo v Klemenčevem, vasici blizu Korošaških slapov v dolini Bistričice. Najprej je bilo treba preskočiti dva potočka, nato pa se vzpeti prek senožeti in po skalnih previsih do planine Osredek, kjer je bil prvi zimski počitek. Iz stekleničk je dišalo vse mogoče: limonce, smrekovi vršički, zelišča s Paga, hruškovec pa še in še. Vsega lepega je hitro konec. Z višine 1110 metrov se je treba do Planjave povzpeti za 133 višinskih metrov in se po razglednem grebenu spustiti na sedlo med planjavo in Kamniškim vrhom ter se ponovno povzpeti za enako višinsko razliko. Med potjo na Planjavo in z nje so prekrasni pogledi na vrhove Kamniških Alp na severu in na idilične vasice po južnem pobočju Planjave.

Vrh Kamniškega vrha je v bukovem gozdičku, ki omejuje razglede. Malo naprej je leseni »bivak«, kjer se lahko ob dežju in snežnih metežih skrijemo ali pomalicamo. Par korakov naprej pa se gozd skrije in smo na razgledni travni planjavi. Od tod vidimo Veliko planino, Menino planino in drugo začetno Posavsko hribovje. Z vrha se lahko spustimo po več »trasiranih« poteh, ki pa so vse strme in drsne. Kekci so se spustili po dveh najbolj prehojenih poteh in se pod vrhovoma srečali ter skupaj nadaljevali do izhodišča. Vzpon in spust, na katerem je treba premagati dobrih 600 višinskih metrov, smo opravili v dobrih petih urah.

Kamniški vrh je vreden obiska v vsakem letnem času, seveda pa je vzpon po stezicah na vrh najlepši od maja do julija, ko je tu gori nešteto cvetic, ki jih moderno kmetijstvo ni uničilo.

Franjo Brglez

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije