Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 31.01.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 29

Dolgotrajno vremensko poslabšanje, ki se je začelo v četrtek in bo trajalo vsaj do torka, nam prinaša veliko novega snega. Doslej je padlo do 50 cm novega snega. Zaenkrat sneži do nižin, ob sobotnem ogrevanju se lahko meja sneženja dvigne proti 1000 m, ledišče pa do najvišjih vrhov. Do ponedeljka bo padlo še več kot 50 cm novega snega, lahko tudi precej več. Pričakujemo obilno spontano proženje plazov suhega nesprijetega snega v visokogorju, niže pa ob verjetnem ogrevanju plazove mokrega nesprijetega snega.

Gibanje po vzpetem svetu bo ne glede na nadmorsko višino ta vikend zelo tvegano, zato ga odsvetujemo! Plazovi bodo lahko na znanih izpostavljenih mestih dosegli tudi prometnice, zato tudi tam svetujemo opreznost.

Stanje: Od četrtka zjutraj zmerno sneži do nižin, padlo je do 50 cm novega snega. Večino časa je snežilo pri negativni temperaturi zraka in brez močnega vetra, zato je bil sneg rahel in suh. Zadnjih nekaj ur je temperatura tik pod lediščem med pribl. 1300 in 1700 m. Ob nadaljnjem ogrevanju se bo sneg tam in niže ojužil, morda bo celo deževalo in bo sneg postal moker, težak. Na strmih pobočjih se bodo lahko spontano prožili plazovi mokrega nesprijetega snega, nad mejo sneženja pa bo danes padlo še do 30 cm novega snega. Zaradi velike količine novozapadlega snega v visokogorju in pričakovane odjuge v sredogorju je nevarnost VELIKA (4. stopnja).

Napoved: Čez vikend bo snežilo, padlo bo še vsaj 50 cm novega snega. V soboto bo še malo topleje kot danes, takrat bo verjetno nad približno 1500 m padal suh sneg, niže pa vlažen, morda pod približno 1000 m tudi dež - napoved je precej negotova. Pričakujemo številne velike spontane plazove suhega nesprijetega snega v visokogorju in mokrega nesprijetega snega pod gozdno mejo. V primeru, da bo v najnižjih območjih deževalo, bo tudi tam velika nevarnost proženja plazov mokrega nesprijetega snega. V nedeljo se bo rahlo ohladilo in bo snežilo do nižin. Gibanje po vzpetem svetu bo ta vikend ne glede na nadmorsko višino zelo tvegano, zato ga odsvetujemo.

31.01.2014

Naslednji bilten bo 03.02.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere | sneg | vreme |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije