Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 30.01.14

ŠZL - Žiga Černe: Vabljeni na katerega od planinskih pohodov ...

Zemljiški pohod
Čatež pod Zaplazom je znan po Levstikovem potopis Popotovanje od Litije do Čateža (v kraju še stoji nekdanja gostilna pri kateri se je na pohodu ustavil tudi Fran Levstik), dandanašnji pa tudi po tako imenovani Razhodnji, ki zaključuje množičen jesenski pohod po Levstikovi poti. A na Martinovo soboto ni ravno veliko časa za ogledovanje, zato tamkajšnji vinogradniki na prvo februarsko soboto pripravijo turistično-vinogradniško pohod po njem. 1. februarja bo zbor ob 9. uri pri kozolčku v Rojah pri Čatežu, smer pohoda pa Trebanjski vrh, Šemerga, Pesek in Črni potok. Prijavnina, ki vključuje tudi vmesno malico in končno kosilo, bo deset evrov. Informacije: 041 595 026.

Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne
Po poteh enega izmed pobudnikov slovenske ode trti in vinu, ste po Zgornji Vipavski dolini lahko nazadnje hodili sredi novembra, na prvega februarja pa ste vabljeni na izlet po njenem zgornjem koncu. Začetek bo ob 8. uri na kmetiji Poljšakova brajda v Šmarjah, med vipavskimi vinogradi pa se boste odpravili skozi Gaberje, Erzelj, Goč in do cilja v Podnanosu. Vmes bodo pokušine, topla malica, maša in kulturni program. Ker trasa ni krožna, bodo poskrbeli za prevoz voznikov do izhodišča. Prijavnina bo deset evrov. Informacije: 031 615 036, www.tic-podnanos.si.

Sankaški in turni spust z Galetovca
Za lep razgled se je največkrat potrebno vsaj malo potruditi in to velja tudi, če si želite zviška ogledati tako velik del Gorenjske, kot ga lahko vidite iznad Bohinjske Bele. To nedeljo bo vaš trud po lažjem vzponu poplačan tudi s spustom, ki bo lahko sankaški po gozdni cesti ali pa smučarski preko senožeti. Odhod bo ob 8.30 izpred gostilne Rot na Bohinjski Beli, hoje navkreber pa bo za dve uri. V pastirski koči pod vrhom bo poskrbljeno za jedačo in brezplačen čaj. Startnine ne bo. Pohod je primeren tudi za družine z otroki. Informacije: 041 608 549, www.bohinjskabela.si.

Pohod ob evropski Amazonki
Ob Muri se nahajajo velika mokrišča, ki jih še ni na zemljevidu mednarodno pomembnih naravnih sistemov, kjer se prepletata vodno in kopno okolje. Glede na to, da so Združeni narodi letošnje leto razglasili za leto družinskega kmetovanja, je zdaj priložnost, da se domačine in širšo javnost opozori na pomen mokrišč ob Muri ter na njihovo varstvo. To nedeljo boste vodeno obiskali reko Muro v okolici hrvaške Kotoribe, ob meji z Madžarsko, kjer boste doživeli posebnosti najdaljšega poplavnega sveta v Srednji Evropi. Odhod bo ob pol enajstih dopoldne izpred Društvenega doma, krožna pot pa bo dolga štirinajst kilometrov. Prispevek bo šest evrov. Informacije: 031 703 642, www.park-goricko.org.

Od kala do kala
Dan varstva mokrišč bo v nedeljo, 2. februarja zanimiv tudi na krožnem pohodu okoli Pliskovice. Pot povezuje osemnajst kalov, najpomembnejših površinskih vodnih ekosistemov na Krasu. Dolžina poti bo malo manj kot sedem kilometrov, hoje bo za tri ure, z začetkom ob 10.30 pri hostlu v Pliskovici in zaključkom na ostem mestu, z ogledom razstave Kraška hiša, z izdelki in na temo kraške kulturne ali naravne dediščine. Okrepčevalnice bodo med potjo in na koncu, startnina pa bo tri evre in pol. Informacije: 041 475 776, www.pliskovica.si.

Nočni skalaški pohod nad Ljubljano
Ob obletnici Turistovskega kluba Skala, ki je bil ustanovljen na svečnico, 2. februarja 1921, na mestu, kjer danes stoji ljubljanski hotel Lev in je v našem gorništvu pustil neizbrisen pečat, njegov današnji naslednik Slovenski gorniški klub Skala vabi na pohod na Rožnik. Začetno srečanje bo ob 19. uri pred Muzejem novejše zgodovine v Tivoliju, pot do vrha pa je primerna za vse v vseh vremenskih pogojih. Informacije: 041 557 029, www.sgk-skala.si.

Izšla je knjiga Matica planinstva
Zgodovina našega planinstva sega tja daleč nazaj, v konec devetnajstega stoletja, ko so 27. februarja 1893, v gostišču Pri Maliču v Ljubljani, ustanovili Slovensko planinsko društvo. Na mestu ustanovitve danes stoji blagovnica Nama, nanj pa spominja spominska plošča. Povsem enako velja tudi za zgodovino prvega planinskega društva Spomin, ki je lani torej praznovalo prvih stodvajset let dogajanj, ki bodo odslej lahko shranjeni tudi na vaši knjižni polici. Že skoraj izgubljeno, a ne pozabljeno zgodovino, so pri Planinskem društvu Ljubljana Matica združili v eno knjigo, planinski navdušenci pa se boste v njej srečali z opisi in orisi najbolj pomembnih in najlepših dogodkov v zadnjih stodvajsetih letih. Zbornik je že v prodaji v Informacijski pisarni društva, Miklošičeva 17, Ljubljana, cena za izvod pa je 15 evrov. Informacije: www.pd-ljmatica.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije