Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tabor veselih planincev

Jutro (1934): Kljub veliki krizi, ki je še prav pošteno zavrla našo stavbarsko podjetnost, je zadnje čase zraslo v Ljubljani nekaj novih hiš, med njimi tudi par udobnih hotelov.

Te stavbe so bile izgotovljene s pravo amerikansko naglico pod vodstvom stavbenika Angela Batelina. Nove stavbe so v varstvu Slov. planinskega društva, ki bo podjetnost domačega stavbarstva razkazalo v četrtek od 20. dalje na Taboru. Sedmero novih stavb ni zidanih po principih ekstremno modernega stavbarstva, pač pa so verne kopije Aljaževega doma. Zlatoroga koče pri Sedmerih jezerih, Vodnikove koče, koče v Bistrici in na Sedlu itd. Poleg tega bo na ogled tudi severna stena Triglavska, seveda nekoliko manjša, kakor v naturi, zato pa bo nazorno videti, koliko novih, še ne izhojenih poti vodi po tej strmi čeri na vrh očaka Triglava ...

Danes prispe v Ljubljano Joža Čop z Jesenic, ki bo s svojimi tovariši na tej steni demonstriral, kako je po najkrajši poti in najhitrejše moči povzpeti se na vrh. Drzni plezalci bodo tudi plezali po divjih čereh Gamsovega WC v Kamniških planinah kar tudi ne bo brez napora. Med ostalimi zanimivostmi bo na ogled muzej planinskih znamenitosti, v katerem bo razstavljena planinska megla z Matterhorna, najčistejši planinski zrak in najnovejša, še ne patentirana planinska oprema. V živalskem oddelku bo videti ogromnega planinskega orla, od sesalcev pa znamenito triglavsko uš in bernardinca, ki je rešil prvega slovenskega turista, ki pa je že nagačen — bernardinec seveda. Za sladokusce se že pripravljajo posebnosti: solata, vzgojena v višini 2500 metrov, fižol katerega seme je bilo prinešeno z Visokih tur in ga bodo servirale prirejenega z višnjevo redkvico same gospe soproge odbornikov društva. Za žejne bo pripravljen slap Savice, ki bo za to priliko nekoliko aromatiziran z brinjevcem. Vseh podrobnosti pa seveda ni moč izdati. Zato pridite vsi jutri zvečer na Tabor ki bo tokrat zavetišče zbranih plezalcev plesalev, visokih in nizkih turistov pa tudi tistih ki so se šele zadnje dni naučili visoko privzdigovati noge na razritih ljubljanskih ulicah.

Jutro, 31. januarja 1934

 

 31.01.1934

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije