Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Peti pohod v spomin Janku Jermanu - Jančmanu

Tržič.net - Mirko Kunšič: ... minilo je pet let, kar je po koncu veleslaloma 45. Zlate Lisice, med pospravljanjem RTV opreme, zaradi zastoja srca umrl Tržičan, Janko Jerman – Jančman

Tržiški gorski reševalci so ga medse sprejeli leta 1969, njegova specialnost je bila: miner snežnih plazov.

Več kot 40 let je bil član postaje, zdajšnjega društva gorskih reševalcev. Navdušen, kot vsi Tržičani nad Zelenico, zato ni čudno, da so mu prijatelji, nad srednjo postajo, zdaj že nekdanje žičnice, postavili Jančmanov kot. Klop in mizo, kjer je danes dogorevala sveča v njegov spomin.

Jančmanov prijatelj, Roman Zaplotnik je pred dnevi poslal sms-e, da vabi na že peti Pohod za Jančmana, od Ljubelja (1082 m) na Triangel, ki je s 1704 metri najvišja točka grebena Ljubeljščice.
Vreme je bilo primerno za vzpon na zasneženi Triangel. Do 12 stebra, kjer je odcep za tako imenovano servisno pot na Zelenico, je kopno. Ponekod bodejo že telohi, kar je nenavadno za začetek januarja, višje je nekaj snega. Da je pozimi servisna pot nevarna, pričajo plazovi, ki so na nekaterih mestih že pred kratkim zdrseli čez cesto med bukovje. Zdaj te nevarnosti ni, zato pot uporabljajo vsi obiskovalci Gorniško učnega centra Zelenica.

Mirko Kunšič

  11.01.2014


Pohod v spomin Janku Jermanu – Jančmanu

Gorenjski Glas - 15.01.2014

Tržič – V soboto, 11. januarja, so se pohodniki že peto leto zapored v spomin na planinca in gorskega reševalca Janka Jermana podali na 1704 metrov visoki Triangel. Tudi letos so prižgali svečko v Jančmanovem kotu z mizo in klopjo, ki so mu ga prijatelji postavili nad srednjo postajo zdaj že nekdanje sedežnice. S priložnostnimi besedami se je pobudnik pohodov Roman Zaplotnik spomnil svojega dobrega prijatelja in se pohodnikom zahvalil za udeležbo. Toplo zavetje jim je ponudil planinski dom na Zelenici, ob poti pa so lahko opazovali tudi udeležence alpinistične šole pri vaji reševanja izpod plazov.

Andrej Mali

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije