Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Švicarske gore za 3 m previsoke

Življenje in svet (1934): Vsi zemljevidi Švice kažejo za vse tamošnje gorske vrhove za 3 m previsoke višine.

Napaka je že precej stara in izvira iz l. 1840, ko je dal švicarski generalni štab prvič premeriti zemljo. Čudno je, da teh napak še dozdaj niso popravili; pomisliti je treba, da bi bilo takšno delo združeno z ogromnimi stroški in težavami, ki bi bile v Švici zaradi velikih alpskih tvorb še mnogo večje. Izhodišče za vsa merjenja Švice je skala v ženevskem pristanišču, tako zvani »Pierre du Niton«, ki jo je dal l. 1820. v bronu označiti general Dufour. Ker država nima dohoda do morja, so morali tjakaj prenesti trigonometrična merjenja iz sosednih držav. 20 let pozneje so na ta način določili višino gore Chasserol v švicarskem Juri (1609,6 m). Nato so izmerili razliko med Chasserolom in skalo v Ženevi ter določili višino Pierre du Nitona s 376.6 m; po 30 letih so našli neznatno napako, ponovno fiksirali koto na 376.9 in od tedaj je veljala ta znaka kot podlaga za vse švicarske kartografe.
L 1864 pa je neki francoski inženjer znova premeril višino skale. v Ženevi in ugotovil, da leži prav za prav 374,05 m nad morsko gladino. Računom v Švici niso verjeli in ostalo je pri starem. V ostalem pa je prevladalo mnenje, da gre onim, ki potrebujejo zemljevide v glavnem za višinske razlike, ne pa za absolutne višine, tako da so se takrat ognili truda in žrtev, da bi po tej ugotovitvi spremenili vse zemljevide.
Toda h koncu preteklega stoletja pa so vse velike evropske države točno premerile svoja ozemlja in pri tem so tudi Švico po višinah priključile raznim morjem. Po povprečni gladini Sredozemskega morja je bila končno za ženevski Pierre du Niton določena višina 373.6 m. Staro in novo švicarsko obzorje kažeta torej 3,3 m razlike. V zadnjem času spet mislijo na to, da bi z novim merjenjem po možnosti s pomočjo fotogrametrije (glej ŽiS knjiga 14. stran 682) popravili vse švicarske zemljevide, toda za zdaj so švicarski vršaci po kartah še zmerom povprečno po 3 m višji kot so v resnici.

g_s
Življenje in svet, 7. januar 1934

 

 07.01.1934

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27666

Informacije

Informacije