Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Velika nesreča na Velikem Zvoniku

Slovenec (1894): Kratko je »Slovenec« že poročal o veliki nesreči, ki se je minule božične praznike prigodila na Vel. Zvoniku.

Natančneje se poroča: Dne 24. zvečer prišli so v Kals na Tir. Trije Dunajčani: dr. L. Kohn, R. Pick in dr. J. Patzau (židje), ki so sveti dan hoteli praznovati na Vel. Zvoniku. V Kalsu dobili so samo jednega vodnika, ki jih je vodil do »Stüdlhütte, a se od tam vrnil domov, ker je na sveti dan hotel biti pri sv. maši. Dasi je snežilo in brila ostra burja, nadaljevali so potniki svojo pot. Ker se pa do določenega časa niso vrnili v Kals, šli so jih dne 26. dec. iskat trije voditelji, katerim je sledilo 27. zgodaj osem drugih. Po premnogih težavah in prestanih velikih nevarnostih našli so vodniki, ki so izpostavljali svoje življenje dne. 27. zvečer za neko pečino truplo dr. Kohna, katerega pa radi hudega vremena niso mogli spraviti. Šele 28. zvečer povrnili so se vodniki v Kals. Pozneje našli so tudi še trupli drugih dveh tujcev, kateri so prenesli v Kals, od tod pa odpeljali na Dunaj.

Prebivalci one vasi so bili jako nevoljni radi pohujšljvega skrunjenja svetega dneva, ter smatrajo grozno nesrečo za kazen božjo.

Slovenec, 4. januar 1894

 

 04.01.1894

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije