Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nekaj gastronomije za smučarje

Jutro (1934), ponedeljska izdaja: Pred pomladanskimi turami v planine.

Radi ali neradi se bomo morali počasi sprijazniti z dejstvom, da se bo sneg po dolinah prej ali slej poslovil in bo treba za njim v višje planine. Pomladanski vetrovi so zaveli sem od morja in kar vidno se jim umika bela ploskev vse višje proti vrhovom. Teloh in zvonček na sončnih straneh že dvigata glavice in kmalu ne bo o snežni odeji, ki je letos tako kmalu in globoko pokrila zemljo, tudi v senci nobenega sledu več.

Zdaj pa je prišel čas za smučarske ture v gore! Zdaj bodo smučarji naložili smuči na ramena, se povzpeli gori v brezmejno kraljestvo planin, kjer je malo pribežališč in gostoljubnih domov, zdaj se bodo pričeli izleti, za katere je treba večje vztrajnosti in pri katerih je smučar ponekod od jutra do večera navezan sam nase in na svoj nahrbtnik. Pri takšnih izletih se mora vsak smučar, še bolj pa začetnik, ki bo morda letos prvič stopical za ostalimi na svojo otvoritveno visoko alpinsko turo zavedati, da na gre »skozi želodec« samo ljubezen, temveč da je na takšnih turah včasi baš želodec najbolj odločilnega pomena.

Med glavnimi smernicami gastronomije za pomladanskega smučarja bi bilo navesti te-le:
S polnim trebuhom se ne da študirati pa tudi ne hoditi s smučmi na plečih v gore ali smučati proti dolinam. Spomladi čaka najprej vsakomer krajša ali daljša hoja navkreber. Želodec pri tem ne sme biti preveč obložen; najboljše je pred takšnim izletom užiti nekaj redilnih in lahko prebavljivih jedi, nikakor pa ne mnogo tekočin ali celo alkohola. Kdor greši proti temu načelu, se predvsem silno znoji in kmalu nato še opeša. Izkušeni smučarji pred večjimi turami sploh ne pijejo, jedo pa prav malo in izbrano. Odlično sredstvo zoper žejo so — suhe češplje. Usta in grlo so pri žvečenju zmerom vlažna in tako lahko priporočamo, naj se smučar založi s tem okrepčilom; ure in ure bo žvečil sadje in pri tem pozabil na glad, žejo in tudi napore. Sploh je dobro, da med hojo ne pije ali pa le neznatne količine čaja ali pa srka s citronovim sokom namočene sladkorje. Močna kava ni priporočljiva.

Stari »gadje« na smučeh jedo na daljših turah samo malenkosti, ki pa ne smejo biti močno začinjeno. Košček grenke čokolada potolaži najhujši glad, ne obremenjuje želodca, nadomesti potrošene sile ter vrne človeku svežost in vztrajnost. Za daljši odmor med turo je priporočljiv košček kruha s prekajeno slanino ali lahko klobaso; v kočah in pod streho si je najbolje privoščiti jajčno jed ali juho s jajcem ali drugo vkuho.

Kdor se ravna po teh nasvetih, je po končani turi res lahko zadovoljen! Ko se vrne v dolino ali prenoči v planinski koči, si privošči izdatno večerjo in nato v miru še enkrat oživi spomine na lepe doživljaje onega dneva. Tura je bila kljub vsem naporom lahka, morda še prelahka! In večerja je tedaj res slastna, pa še čaša piva ali vina se prileže povrhu!

Jutro, 5. marec 1934

 

 05.03.1934

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije