Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke – 27.12.13

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni plazovni bilten za Srednje Karavanke 15

Nad 1700 m je padlo veliko novega snega. Na strmih pobočjih se bodo plazovi prožili spontano, tudi na zmerno strmih pobočjih pa se lahko sprožijo pod težo človeka. Ob današnji razjasnitvi in še posebej ob jutrišnji otoplitvi se bo sneg ojužil do najvišjih vrhov, zato takrat pričakujemo spontano proženje snežnih plazov predvsem na prisojnih pobočjih. Ti plazovi lahko sežejo tudi v gozd, zato tudi tam pazljivo izberite svojo pot, v naslednjih nekaj dneh pa obisk visokogorja odsvetujemo.

Stanje: Od torka zvečer do danes zjutraj so bile močne padavine, najmočnejše v četrtek. Meja sneženja je bila sprva nad 1700 m, nad to višino je padlo več kot 50 cm novega snega, ki je bil suh nad približno 1900 m. V četrtek dopoldne se je meja sneženja spustila pod 1500 m, do te višine je padlo 20-30 cm mokrega snega. Snežilo je ob močnem južnem vetru, zato so v severnih legah nastali obširni zameti. Zaradi velike količine novega snega je nevarnost proženja snežnih plazov nad gozdno mejo velika - 4. stopnje. Plazovi se bodo na strmih pobočjih prožili spontano, lahko pa ga sprožimo tudi sami že ob manjši obremenitvi.

Napoved: Danes čez dan se bo razjasnilo, jutri popoldne pa spet pooblačilo in v nedeljo bo rahlo snežilo. Danes popoldne in jutri dopoldne, ko se bo še nekoliko ogrelo (ledišče bo nad najvišjimi vrhovi!), se bodo na prisojnih pobočjih spontano prožili plazovi mokrega snega, zato odsvetujemo obisk visokogorja in tudi hojo po poteh pod gozdno mejo, ki so v vpadnici plazov. Razmere se bodo nekoliko stabilizirale v nedeljo, ko se bo spet ohladilo. Nevarnost proženja snežnih plazov bo do ponedeljka v visokogorju ostala velika - 4. stopnja!

 

27.12.2013

Naslednji bilten bo 30. decembra 2013
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere|sneg | vreme |

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27634

Informacije

Informacije