Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zgodovina slovenskega alpinizma

Friko - Jernej Peterlin: Monografija Zgodovina slovenskega alpinizma tudi uradno predstavljena ...

Danes je bila v dvorani Zemljepisnega muzeja v Ljubljani uradno predstavljena nova monografija z naslovom Zgodovina slovenskega alpinizma. Knjigo so predstavili avtorja dr. Peter Mikša in mag. Urban Golob, svoj pogled pa sta dodala še ikona slovenskega alpinizma Tone Škarja in avtor dodatnega besedila o Triglavu dr. Aleksander Bjelčevič.
Novinarsko konferenco je povezoval alpinist, publicist in novinar Miha Lampreht.

Zgodovina slovenskega alpinizma je knjiga, ki naš alpinizem in Slovence prva postavlja na mednarodni gorniško-knjižni oder. Avtorja Urban Golob in Peter Mikša o veličastnem vzponu slovenskega alpinizma na najvišje vrhove sveta pišeta skozi kronološki pregled. Knjiga ima več adutov: napisala sta jo sociolog in zgodovinar, izhaja iz novega zgodovinskega gradiva ter je napisana berljivo, zanimivo in anekdotično, a hkrati tudi znanstveno zanesljivo. Je sodobna in všečna ter na 240 straneh prinaša okoli 230 fotografij, mnoge izmed njih prvič javno objavljene.

Tone Škarja je ob izidu knjige povedal: »Čas za izdajo knjige je nadvse primeren. Konec tisočletja je pomenil nekakšen prelom v razvoju alpinizma, odmaknjenost za dobro desetletje pa je ravno prava, saj hkrati nudi dovolj objektivno sliko preteklosti, obenem pa je dovolj tudi še živih virov, da zgodovinski opis ni le zbirka hladnih podatkov. Alpinizem je pač dejavnost s pestrimi zgodbami, tudi epskimi.«

Želja o izdaji knjige je v obeh avtorjih tlela že dolgo časa, motiva za začetek pisanja pa sta bila dva: »O alpinizmu je bilo pri nas napisanih že kar nekaj knjig, o zgodovini slovenskega alpinizma še nobene. Lotila sva se torej nečesa, kar še ni naredil nihče,« pojasnjuje dr. Peter Mikša, avtor knjige. »Zase lahko še dodam, da sem čutil nekakšno moralno obvezo vrniti alpinistom tisto, kar sem v dolgih letih plezanja dobil od njih in alpinizma,« dodaja mag. Urban Golob, avtor knjige.

Zelo pomemben podatek je ta, da smo z izdajo te monografije Slovenci eden izmed redkih narodov, če ne edini, ki se lahko pohvalimo z delom, ki v celoti povzema zgodovino alpinizma posameznega naroda. Avtorja sta ob tem izrazila tudi željo in nakazala namero, da bo knjiga v bližnji prihodnosti z nekoliko predelano vsebino, ki bo zanimiva za tuje bralce, prevedena tudi v angleški jezik.

Kako pomembna je izdaja monografije za slovenski alpinizem priča tudi udeležba na današnji uradni predstavitvi, ki so se je udeležila številna imena, ki so tako ali drugače povezana s slovenskim alpinizmom. Naj omenimo le nekaj imen: Tone Škarja, Mitja Košir, Franc Zupan, Rado Kočevar, Lidija Honzak, Dušica Kunaver, Petra Vencelj, Janez Dovžan, Franci Ekar, Davo Karničar, Peter Podgornik, Boris Strmšek, Franci Savenc, France Malešič, Vanja Matijevec, Alenka Javornik, Miran Eržen ... Več o dogajnaju na predstavitvi si lahko pogledate tudi v fotogaleriji.

24.12.13, 14:32



Predstavitev avtorjev knjige

Peter Mikša (1977) je doktor zgodovinskih znanosti s področja alpinizma. Planinec, alpinistični inštruktor, inštruktor športnega plezanja, opremljevalec plezališč in ustanovitelj ter urednik plezalnega portala Friko.si. Je član Akademskega alpinističnega odseka Ljubljana in ustanovitelj ter dolgoletni predsednik Plezalnega kluba Rogaška Slatina. Študijsko in raziskovalno se posveča sodobni zgodovini, predvsem zgodovini športa. Posebej ga zanima zgodovina slovenskega planinstva in alpinizma. Je avtor dveh monografij Slovensko planinstvo/Slovene Mountaineering in Matica planinstva ter več strokovnih in znanstvenih del.

Urban Golob (1970) je magister socioloških znanosti s področja alpinizma in medijev. Je znan slovenski alpinist, član AO Ljubljana - Matica, inštruktor športnega plezanja, fotograf in alpinistični publicist, napisal je knjigo Na beli steni. Kot fotograf je soavtor knjige Z Everesta. Je pisec številnih člankov s tega področja, bil je sourednik nekdanje alpinistične revije Grif, sedaj pa soustvarja spletni portal Friko.si. Aktivno se z vsemi zvrstmi alpinizma ukvarja od leta 1985 in v tem času je opravil več kot 800 alpinističnih vzponov ter preplezal okoli 80 prvenstvenih smeri pri nas in drugod po svetu.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije