Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Operacija v najtežjih okolnostih

Jutro (1933): Amputacija roke pod visečo skalo.

Uprava Carnegijevega zavoda je sklenila nagraditi zdravnika dr. Hugha Kendala, ki je v najtežjih okolnostih in ob največji nevarnosti za lastno življenje izvršil pogumno operacijo. V vhodno jamo angleškega premogovnika North Walbottle se je zrušila kakšnih 100 ton težka skala, podirajoč za seboj vse lestve, vrvi, tračnice in ploščadi. Ustavila se je šele nekoliko sto metrov nižje, na dnu jame, kjer se je zagvozdila kakšnih 20, 30 cm nad zemljo. Pod njo je obležal mlad delavec, ki mu je k sreči stisnilo le prste desne roke med skalo in steno. Zaman so njegovi tovariši skušali, da ga rešijo iz tega položaja, ki je bil tem nevarnejši, ker bi se skala lahko vsak hip zrušila popolnoma na tla in jih zmečkala s ponesrečencem vred. Ni kazalo drugače, nego da so poklicali zdravnika. Ta se je tudi takoj odpravil na mesto nesreče, a že njegova pot sem je bila tvegana, ker se je moral plaziti in spuščati v globino v nevarnih okoliščinah, saj se je skala, kakor smo dejali, vsa dohodna sredstva za seboj raztreščila.
Končno je zdravnik dospel do ponesrečenca. V nevarnosti za lastno življenje se je po trebuhu splazil k njemu in v takšnem položaju se je moral tudi odločiti, da naj odreže vseh 5 prstov na desni roki. O lokalni anesteziji v teh okolnostih ni govora in je bila tudi nepotrebna, kar je ležal mladi delavec itak brez zavesti. Ob nezadostnem svitu rudarskih svetilk je trajalo cele tričetrt urre, da je zdravnik odrezal zadnji prst. Krepke roke so nato oba kmalu spravile izpod skale. A sedaj je moral zdravnik prvo ponesrečencu obvezati amputirano roko, nato ga je moral ob poti navzgor spremljati na dan in poskrbeti, da so ga odpeljali v bolnišnico, šele potem, ko mu je roko obvezal po pravilih, se je požrtvovalni zdravnik oddahnil prestanega napora.

Tečaj za smučarske učitelje
SPD opozarja vse svoje podružnice, pri katerih goji članstvo smučanje, da priredi zimskoaportni savez 14 dnevni tečaj za izvežbanje smučarskih učiteljev. Ker v okrilju SPD predvideni tečaj za smučarske nastavnike za letos odpade, pozivamo vse podružnice, naj gledajo na to, da bo vsaka podružnica razpolagala vsaj z enim izprašanim smučarskim učiteljem, ki bi v območju podružnice prevzel pouk smučanja. Za tečaj pridejo v poštev le oni smučarji, ki že obvladajo smučanje z osnovnimi liki. Poleg praktičnih vaj bo obsegal pouk vse one panoge, ki so za bodočega smučarskega učitelja potrebne. Prijavljenci morajo pred začetkom tečaja dokazati, da so jim osnovni pojmi o smučanju in ustroju saveza znani absolventi tega tečaja dobe po prestani skušnji naslov saveznega smučarskega učitelja. Tečaj je brezplačen in prične 8. januarja na Domu na Krvavcu. Celodnevna oskrba s prenočiščem na dobro ogrevanem skupnem ležišču stane 30 dinarjev, v sobah 35 Din. Prijave je poslati čim preje na pisarno SPD palača Grafike. Ljubljana, ali pa direktno na tajnika JZŠS Josa Gorca, Ljubljana Kreditna banka.

Jutro, 19. december 1933

 

19.12.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije