Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prvi milijon - za Prešernovo kočo na Stolu

Železar (1963): Šolska mladina Gorenjske se je med prvimi odzvala pozivu Gradbenega odbora za izgradnjo Prešernove koče na Stolu. 

Mladinci in pionirji Gorenjske so do sedaj zbrali že več kot milijon dinarjev. Posamezne šole so med seboj celo tekmovale.
Poleg mladine so se odzvale pozivu tudi posamezne sindikalne podružnice z Gorenjske in celo ostalih krajev Sloveniie.
V Železarni Jesenice te akcije še nismo izvedli. Da bi tudi jeseniški železar ne zaostajal, se je odbor odločil, da v decembru in januarju izvede nabiralno akcijo v železarni.
Ker gre v tem primeru tudi za pomembno spominsko obeležje iz narodnoosvobodilne borbe, saj je bila na Stolu v februarju leta 1942 ena najtežjih borb gorenjskih partizanov, računamo na vse razumevanje in velik odziv v tej akciji.

Premiera »Triglavskih strmin« na Jesenicah
Zabeležili smo že, da je bil obnovljen slovenski planinski film »Triglavske strmine«, ki so ga sredi poletja leta 1932 posneli scenarist Janez Jalen, režiser Ferdo Delak, snemalec Metod Badjura ter igralci Joža Čop, Miha Potočnik, Jože Kunstler, Milka Badjura, Pavla Marinko-Murka, Uroš Župančič in Danilo Cerar.
Film »Triglavske strmine«, ki so ga v jubilejnem letu krovne planinske organizacije in v počastitev 20-letnice nove Jugoslavije na novo montirali, izboljšali in izpopolnili z glasbo Bojana Adamiča ter besedilom, si bomo lahko že prihodnjo sredo ogledali tudi na Jesenicah.
Jeseniška premiera »Triglavskih strmin« bo 18. Decembra ob 19. uri v kinu »Radio«. Ob predstavi na se bodo predstavili nekateri sodelavci, ki so pred 31 leti pomagali ustvariti prvi slovenski celovečerni igrani planinski film.

10 let planinske transverzale

 

Železar, 14. december 1963

   Železar

 

 14.12.1963

Jlib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije