Uredništvo: info@planid.org
| Registracija

Forum » Odmevi » Svedrovci in varnost v gorah

Miha Glavič, ponedeljek, 22. januar 2007, ob 20:33

Že tolikokrat diskutirano na različnih forumih, pa vendar... K pisanju me je vzpodbudil članek v Planinskem vestniku o izbijanju svedrovcev v Zupanovi v Koglu, o katerem so na freeapproved.com naredili film... Filma ne bom komentiral, ker gre (kot kaže komentar na njihovi strani) za potegavščino, ki naj malo sili v razmišljanje. Kot tak prispevek se mi zdi tudi zelo koristen. Film namreč.

Bi pa malo pokomentiral izjave znanih alpinistov v Planinskem vestniku, ki so se tako rekoč vsi potegovali za čistost smeri.

Moje mnenje pa je sila preprosto. Če je zavrtan svedrovec, in seveda pod pogojem, da je dobro zavrtan in varen... hvala Bogu... in še bolj tistemu, ki ga je zavrtal. Še dobro, da obstajajo entuziasti, ki so sploh pripravljeni tovorit opremo in vrtat v stenah... in toliko večja graja tistim, ki svedrovce izbijajo.

Zakaj?

Preprosto zato, ker je nakladanje o čistih stenah eno navadno sr..., če vprašate mene. Droben svedrovec sredi veličastne stene pa res ne more pomeniti svinjanja le-te. Po mojem gre pri vsem skupaj bolj za to, da se z svedrovci... in posledično večjo varnostjo... na nek način degradira smer, kot je bila preplezana nekoč. (Sicer pa za čistune še vedno obstaja možnost ignoriranja svedrovcev...)

Pa vendar... je zaradi tega, ker se smer s svedrovcem degradira, upravičeno tvegati poškodbe ali celo smrtne žrtve ponavljavcev? Po mojem pač ne...

Seveda se bo našlo kup pametnih, ki bodo popljuvali to pisanje... pa že vnaprej povem, da se bom poskusil čim manj odzvati... pa vendar, naj vsakdo pri sebi razmisli...

In tisti, ki boste naslednjič izbijali svedrovce... ali pa kradli ploščice... poglejte v svojo dušo, ko bo v vaši očiščeni smeri padla kakšna žrtev. Uboj iz malomarnosti?? Hm... provociram, res je... pa vendar...

Vsi pač nismo znani in dobri alpinisti. Plezamo pa radi. Ne le v plezalnih vrtcih. Tudi v stenah. In varno.

Pa za konec le še to... daleč od tega, da bi se strinjal z vrtanjem kar vse povprek... Res je, iščimo cilje, katerim smo kos.

Ampak, ko je pa smer že navrtana, se mi zdi pa zločin svedrovce izbijat. Zločin nad tistim, ki je vrtal, in še bolj zločin nad tistim, ki bo v dobri veri vstopil v smer, potem pa se po nesreči tam razbil še bolj kot bi bilo potrebno...in to le zato, ker je pred tednom ali dvema nek pametnjakovič vzel pravico v svoje roke...

Pa brez zamere...

Miha.