Uredništvo: info@planid.org
| Registracija

Forum » Odmevi » Umetni oprimki v naravnih stenah

Jernej Turnšek, sreda, 5. januar 2005, ob 19:56

Na prijateljskem forumu zopet teče debata o dodajanju oprimkov v naravne stene, izdelovanju umetnjakov. Ker je tam polno ˝gostov˝, bom svoje mnenje podal tu, v upanju da se razvije bolj konstruktivna debata.
Se mi zdi, da sploh ni pomemebno kdo, zakaj, kje, v kako težki smeri dodaja umetnjke. Mislim, da je to naraobe, ne glede na vse. Argumenti, da zelo lepa smer samuje, še ni bila splezana zaradi enega samega giba, da je z malo pomoči nastala res lepa in plezljiva smer, da jih lahko tisti, ki jih ne bo uporabil odstrani... se mi zdijo popolnima nesmiselni. Izdelovanje umetnjakov, je po mojem mnenju znak egoizma in šibke osebnosti. Cenimo in spoštujmo to kar nam je dala narava. Jemlimo to kot izziv in mislimo tudi na tiste, ki bodo plezali ko nas ne bo več.
Ker so si pač mnenja različna, se mi zdi nesmiselno zmerjati se med sabo in v nedogled debatirati brez pravih rezultatov. Krovna organizacija, v tem primeru KŠP, naj določi kaj se sme in kaj ne. Na domači strani KŠP je pod dokumenti link za etični kodeks, ki pa ne dela. Mogoče je tam že določeno kakšno je ˝uradno stališče˝ do umetnjakov.
Mislim, da bi bil počasi že čas, da umetnjaki postanejo preteklost. Že narejeni, pa naj nam bodo za zgled kaj se NE dela.